štvrtok 2. novembra 2017

e-ID: Bezpečnejšie kvalifikované elektronické podpisy

Ministerstvo vnútra (MV) SR je schopné vydávať nové bezpečnejšie kvalifikované elektronické podpisy (KEP) pre všetkých držiteľov elektronických občianskych preukazov (eID). 

Rezort začal v utorok rozposielať SMS správy, v ktorých informuje, že na pracoviskách klientskych centier a ďalších pracoviskách vydávania dokladov nahráva do eID nový bezpečnejší KEP s dĺžkou 3027 bitov. Na Slovensku bolo doposiaľ vydaných 300.000 KEP. Aktívne ich využíva podľa ministerstva zhruba 30.000 držiteľov, ktorí budú musieť navštíviť pracoviská z dôvodu nahratia nového bezpečnejšieho kľúča. Pre ostatných, ktorí KEP nevyužívajú a doposiaľ nevyužili, sa pripravuje riešenie, vďaka ktorému sa im v najbližších týždňoch na diaľku nahrá nový bezpečnejší kľúč s dĺžkou 3072 bitov.

Po rozhodnutí akreditovanej certifikačnej autority ministerstvo začalo s plošnou deaktiváciou doposiaľ nahratých KEP s dĺžkou 2048 bitov. Pripravilo opatrenia, aby pracoviská vydávania dokladov zvládli prípadný nápor záujemcov o nahratie nového bezpečnejšieho KEP. Vyvolávacie systémy v klientskych centrách budú takýchto občanov automaticky prideľovať voľným pracovníkom na oddeleniach vydávania dokladov.