pondelok 6. novembra 2017

Trend: Čítačka odtlačkov prstov

Stále viac telefónov má vo svojej výbave čítačku odtlačkov prstov. Niektoré značky ju využívajú len na odomknutie telefónu, iné sa naopak  sústredia na to, aby bola táto technická vymoženosť využitá čo najviac.  

Čítačka odtlačkov prstov sa nachádza buď na zadnej strane telefónu alebo priamo pod displejom. Pri výbere telefónu je dobré si dopredu zistiť, ako je čítačka citlivá, rýchla, či overí aj mierne vlhký prst a či funguje po priložení prstu z akéhokoľvek smeru. Základnou funkciou čítačky odtlačkov prstov zostáva prebúdzanie telefónu bez zadávania PIN kódov. U niektorých značiek je možné nahrať aj viacero odtlačkov prstov. Dôležitou funkciou je tiež zabezpečenie telefónu z hľadiska ochrany osobných dát. Vďaka čítačke sa bezpečne prihlásite do mobilného bankovníctva a niektoré aplikácie, napríklad Google Play, potom môžu váš odtlačok využiť pri overení platby.

Čítačkám je možné priradiť ďalšie ovládacie funkcie. Pomocou senzoru môžete napríklad listovať v galérii, spustiť fotenie či nahrávanie videa, vypnúť alarm, alebo prijať hovor. Okrem toho je pomocou čítačky možné stiahnuť notifikačnú lištu. Nastaviť si môžete tiež otvorenie vybranej aplikácie priradeným odtlačkom prstu, alebo vybranú aplikáciu odtlačkom prstu zabezpečiť tak, že sa bez jeho použitia neotvorí. Môže slúžiť aj ako navigačné tlačidlo, pomocou ktorého sa vrátite späť, otvoríte prehľad naposledy spustených aplikácií, alebo sa presuniete na domovskú obrazovku. K dispozícii je dnes celý rad aplikácií, vďaka ktorým ešte viac rozšírite využitie čítačky. Môžete tak napríklad zhasnúť displej, zapnúť lampičku, ovládať hudobný prehrávač alebo video...