streda 13. júna 2018

Upozorňujeme: Sezóna kliešťov je tu

Kliešte sú prenášačmi nebezpečných ochorení lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy. Teplé a suché podnebie strednej Európy vytvára vhodné podmienky na výskyt kliešťa obyčajného v lesoch, ale aj v parkoch a záhradách, predovšetkým na steblách trávy a v nízkych kríkových porastoch do výšky jedného metra. Zo stromov ale nepadajú.  

„Kliešťová encefalitída sa vyskytovala väčšinou v nižších oblastiach Slovenska ako Trenčín, Púchov, Nitra, Záhorie a bratislavský región. S celkovou zmenou klímy a otepľovaním sa však kliešte dostávajú aj do nadmorských výšok nad 800 m.n.m. Nákaza kliešťovou encefalitídou či lymskou boreliózou hrozí v období množenia kliešťov, teda od apríla do októbra, zriedkavo až do novembra“, hovorí doc. Anna Strehárová. Hoci sa proti lymskej borelióze nedá zaočkovať, je možné ju liečiť antibiotikami. Liek na kliešťovú encefalitídu však neexistuje, priebeh choroby je zdĺhavý a lekári predpisujú iba lieky na zmierňovanie príznakov. Ideálne je zaočkovanie v zimných mesiacoch a predísť tak možným trvalým následkom ochorenia. „Na území Slovenska bolo identifikovaných 33 endemických ložísk kliešťovej encefalitídy, kde je infikovaných 10-20 % kliešťov“, upozorňuje docentka Strehárová. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR sú prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy sústredené najmä na západnom Slovensku – Malé a Biele Karpaty, Nitrianska pahorkatina, Tríbeč, Vtáčnik, Považský a Pohronský Inovec a Kováčske kopce. Pomerne menšie prírodné ohniská sa nachádzajú v lokalitách južného Slovenska – Strážske, Súľovské a Štiavnické vrchy, Krupinská a Revúcka planina, Slovenský kras a Slanské vrchy. Vlani hlásil úrad najvyšší výskyt kliešťovej encefalitídy v okresoch Zvolen, Detva, Bytča a Humenné, Banská Bystrica, Žilina, Považská Bystrica a Kysucké Nové Mesto. Nákaza má ale v posledných rokoch stúpajúci trend a počet nakazených pacientov medziročne narastá nielen na celom území Slovenska, ale aj v susedných krajinách. 

Ideálne je vyhýbať sa všade miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov, akými sú okraj lesa, vysoké porasty tráv a krovie. Počas pobytu v prírode je dôležité dbať na vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, odporúčané sú napr. dlhé nohavice a ponožky a vhodné je používať repelenty. Po návrate domov si treba dôkladne skontrolovať celé telo. Kliešte sa najčastejšie prisávajú na vlasaté časti hlavy, do slabín a podpazušia, za uši, do podkolennej jamky a na intímne miesta. Ak už neželaného parazita na svojom tele objavíte, je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. „Nie je správne miesto okolo prisatého kliešťa potierať olejom alebo iným prostriedkom, pretože dusiaci sa kliešť do rany vyvráti obsah žalúdka a v prípade, že je infikovaný, aj veľké množstvo spirochét alebo vírusov“, vysvetľuje docentka Strehárová. Po odstránení kliešťa je správne kožu v mieste prisatia vydezinfikovať. Prvé štádium ochorenia pripomína chrípku či virózu s bolesťami hlavy a svalov a zvýšenou teplotou. Preto sa už pri prvých príznakoch odporúča požiadať obvodného lekára o vyšetrenie krvi. V prípade prepuknutia druhého štádia choroby a preukázania nákazy kliešťovou encefalitídou je potrebná hospitalizácia pacienta. Pobyt v nemocnici s touto diagnózou trvá väčšinou 2 týždne, po ktorých nasleduje minimálne jeden mesiac rekonvalescencie. Aj pri nekomplikovanom priebehu však môže ochorenie vyradiť postihnutého z pracovnej aktivity až na 3-4 mesiace.