štvrtok 14. júna 2018

Aktuálne: DDoS útoky nana slovenské portály

Kvalitný manažment siete a účinné opatrenia proti útočníkom sú stále viac dôležité. Počet DDoS atakov medziročne stúpa asi o 20%. Jeden z doteraz najmasívnejších útokov na ústredný portál verejnej správy slovensko.sk trvá už niekoľko dní. 

DDoS útok znamená, že tisíce počítačových robotov z rôznych kútov sveta útočia na konkrétnu adresu a spôsobia tak výpadok služby. Včerajší útok bol napr. vedený nielen z počítačov vo Veľkej Británii, Francúzsku a Kanade, ale aj zo slovenských IP adries.
Tento útok, počas ktorého objem prichádzajúcich dát prekročil 29 Gbit/s, bol doteraz najsilnejší. Napadnutia sa monitorujú v reálnom čase a okamžite po potvrdení útoku sa zasahuje. Vypína sa prístup buď z konkrétnej lokality, alebo celkovo prístup zo zahraničia, aby servery klientov ostali prístupné pre domácich používateľov.

Intenzita útokov na slovenský on-line priestor v ostatných dňoch výrazne stúpla. Okrem slovensko.sk napadli útočníci aj webové sídla Slovenského hydrometeorologického ústavu shmu.sk a RTVS rtvs.sk. V prípade RTVS prišiel najsilnejší atak v pondelok večer a intenzitou bol porovnateľný s včerajším útokom na slovensko.sk. Viedli ho z Číny, Francúzska a Veľkej Británie.