utorok 12. júna 2018

DiscoverEU: Začína prihlasovanie

Oddnes, 12. júna  (12.00 hod. stredoeurópskeho času) do 26. júna (12.00 hod. stredoeurópskeho času) môžu mladí ľudia požiadať o cestovný poukaz, vďaka ktorému budú od júla 2018 do konca októbra 2018 môcť objavovať vlastný kontinent. 

Iniciatíva DiscoverEU má umožniť lepšie pochopiť rozmanitosť Európy, tešiť sa z jej kultúrneho bohatstva, nadviazať nové priateľstvá a získať pocit európskej identity. Vďaka nej budú môcť mladí ľudia cestovať ako jednotlivci alebo v maximálne päťčlennej skupine, spravidla po železnici. V záujme neobmedzeného pohybu po celom kontinente však účastníci môžu v odôvodnených prípadoch použiť alternatívne spôsoby dopravy, akými sú autobusy alebo trajekty a výnimočne aj lietadlo. Tak sa budú môcť zúčastniť aj mladí ľudia žijúci v odľahlých oblastiach alebo na ostrovoch v EÚ. Keďže rok 2018 je Európskym rokom kultúrneho dedičstva, cestujúci budú mať možnosť zúčastniť sa na mnohých podujatiach po celej Európe.

Ako sa prihlásiť? Žiadatelia budú musieť poskytnúť svoje osobné údaje a podrobnejšie informácie o ceste, na ktorú sa chcú vybrať. Budú musieť absolvovať aj kvíz s 5 otázkami, ktorý bude súvisieť s Európskym rokom kultúrneho dedičstva 2018, iniciatívami EÚ zameranými na mladých a blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu. Na konci budú musieť odpovedať na ďalšiu otázku o tom, koľko mladých ľudí sa podľa nich bude uchádzať o poukaz v rámci tejto iniciatívy. Európska komisia potom na základe odpovedí vyberie účastníkov, ktorí sa musia vydať na cestu od 9. júla do 30. septembra 2018. Môžu cestovať až 30 dní a navštíviť až 4 zahraničné destinácie.