streda 5. júla 2023

Aktuálne: Svetový deň workoholikov

Závislosť na práci, výkone či dosahovaní úspechu dokáže človeka ovládať celé desaťročia, dokonca celý život. Problémom je udržať si zdravú hranicu v práci a včas prestať. Často je to sprevádzané ignorovaním signálov tela ako je hlad či smäd. Najzávažnejším následkom môže byť celkový fyzický aj psychický kolaps. Medzinárodné dáta ukazujú vyššiu mieru výskytu workoholizmu u žien, a to z dôvodu ich perfekcionizmu a emocionálnej angažovanosti. Dnešný Svetový deň workoholikov chce upriamiť pozornosť najmä  na prevenciu.

„Workoholizmus nie je samostatná diagnóza, skôr ide o symptóm mnohých iných diagnóz ako je obsesívne kompulzívna porucha (OCD), úzkostné poruchy či poruchy sebahodnoty a sebaidentity, dokonca môže ísť o symptóm nevyriešenej traumy a iných problémov,“ vysvetľuje psychologička Lenka Uherová. Pre ilustráciu, vlani VšZP evidovala 4.314 poistencov s diagnózou OCD a lekári minulý rok predpísali lieky na úzkostné poruchy spolu 101 535 poistencom VšZP. „Človek môže takto fungovať roky aj desaťročia, dokonca celý život. Pomaly celkovo zužuje svoj život iba na prácu a prichádza o hlboké vzťahy, stráca chuť tešiť sa z maličkostí, stráca schopnosť oddychovať a telo sa skrátka neregeneruje tak, ako to má biologicky nastavené. Workoholizmus býva často spojený s depresiou, úzkosťami, poruchami príjmu potravy, nespavosťou, búšením srdca,“ vymenúva psychologička. Prvé známky závislosti na práci sa tak dajú badať už po pár dňoch, kedy ignorujeme svoje psycho-fyziologické potreby.

Trend workoholizmu sa však postupne zlepšuje. Prispievajú k tomu absolventi škôl, ktorí už na pohovoroch hľadajú balans medzi prácou a voľným časom. Aj spoločnosti  zlepšujú podmienky práce a výkonové staršie generácie sa inšpirujú, že trvalo udržateľná miera práce nie je na 100 % svojich psychických aj fyzických síl, ale s rešpektovaním svojich schopností a možností. Ako prevencia pred workoholizmom funguje hľadanie a investovanie do bohatšieho a rôznorodejšieho zdroja sebahodnoty.  Nájsť rovnováhu medzi súkromným a pracovným životom pomôže najmä ženám – matkám aj psychologické poradenstvo od VšZP. Službu bezplatného predpôrodné a popôrodného poradenstva, ktoré je rozšírené o pomoc psychológov, môžu bezplatne využiť poistenky VšZP on-line alebo telefonicky. Konzultácie vykonávajú skúsení psychológovia a psychiatri. Svoj termín a čas stretnutia s odborníkom si záujemkyňa rezervuje prostredníctvom stránky https://www.vszp.sk/mama/. Pri výbere termínu je tiež možné zvoliť si aj tému, o ktorej sa poistenka chce porozprávať. Klientka môže využiť dve bezplatné konzultácie s psychológom.