utorok 19. apríla 2022

SR: Zamestnanosť a mzdy vo februári 2022

Medziročne mzdy na Slovensku vo februári 2022 rástli vo všetkých 10 sledovaných odvetviach, v niektorých však pomalšie než inflácia. Najdynamickejšie sa dvihli v ubytovaní (o viac ako štvrtinu) a v predaji a oprave motorových vozidiel a v maloobchode. Viac osôb ako pred rokom pracovalo vo všetkých odvetviach s výnimkou predaja a opráv motorových vozidiel.

Zamestnanosť vo februári 2022 podľa údajov Štatistického úradu SR medziročne vzrástla v 9 spomedzi 10 sledovaných odvetví ekonomiky. Vysoký rast bol zaznamenaný najmä v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 7,5 %, v ubytovaní o 5,4 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 4,1 %. Mierne sa zvýšila v doprave a skladovaní o 1,4 %, v stavebníctve a maloobchode zhodne o 1,1 %. Rast zamestnanosti nepresiahol 1 % vo veľkoobchode (o 0,5 %), ako aj v priemysle (o 0,2 %), ktorý zamestnáva najviac osôb spomedzi sledovaných odvetví. Pokles bol zaznamenaný len v predaji a oprave motorových vozidiel o 0,2 %.

Priemerná mesačná mzda vo februári 2022 v medziročnom porovnaní nominálne vzrástla vo všetkých desiatich sledovaných činnostiach. Najvýraznejšie v ubytovaní viac ako o štvrtinu (o 26,7 % dosiahla úroveň 821 eur) a dvojciferný rast bol zaznamenaný aj v predaji a oprave motorových vozidiel (o 14,3 % na 1.158 eur), v maloobchode o 12,2 % (899 eur), aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 11,4 % (588 eur). Vysoký rast bol zaznamenaný aj v odvetví, v ktorom sú dlhodobo najvyššie mzdy v SR, v informačných a komunikačných činnostiach o 9,9 % (2.137 eur). O niečo nižší rast o 6,3 % (1.214 eur) bol v priemysle, ktorý zamestnáva najviac ľudí v SR. Aj vo februári efekt zvýšenia miezd eliminovala vyššia inflácia, pokračovalo otváranie nožníc medzi nominálnou a reálnou mzdou. Priemerná mesačná mzda reálne vzrástla v 6 z 10 sledovaných odvetví, v 4 odvetviach vykázala medziročný pokles. Reálna mzda klesla najviac v doprave o 4,1 %, vo vybraných trhových službách o 3,8 %, v stavebníctve o 3,7 % a v priemysle o 2,5 %.

V súhrne za dva mesiace roku 2022 v porovnaním s rovnakým obdobím roku 2021 vzrástla zamestnanosť v ubytovaní o 5,8 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 4,5 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 3 %. Vo väčšine ostatných sledovaných odvetví rast zamestnanosti nepresiahol úroveň 1 %. Úbytok zamestnancov medziročne nastal v predaji a oprave motorových vozidiel o 2,3 %. Nominálna mesačná mzda sa medziročne zvýšila najvýraznejšie v ubytovaní o 26 % (818 eur). Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby o 3,7 % (1.174 eur). Po zohľadnení inflácie mesačná mzda ešte reálne vzrástla v 6 odvetviach, najvýraznejšie v ubytovaní (o 15,9 %). Pokles reálnej mzdy nastal vo vybraných trhových službách o 4,6 %, stavebníctve o 2,8 %, doprave o 2 % a v priemysle o 1,4 %.

SR: Dopady zdražovania

Polovica Slovákov kupuje lacnejšie potraviny, tretina už má problém so splácaním účtov. Obyvatelia vnímajú väčší stres tak u seba ako aj vo svojom okolí. Z prieskumov Slovenského národného panela zo začiatku apríla 2022 medzi obyvateľmi Slovenska vyplýva, že takmer všetci zaznamenali zdražovanie potravín a pohonných hmôt. Viac ako polovica ľudí si všimla aj zvýšenie cien v platbách za účty za domácnosť a drogérie, takmer polovica aj za služby ako kaderníctvo, kozmetika a reštaurácie. Tretia ľudí zaznamenala nárast cien oblečenia.

Zvýšenie cien ovplyvnilo výber potravín, ktoré obyvatelia všetkých vekových kategórií pravidelne nakupujú. Polovica Slovákov sa kvôli zdražovaniu rozhodla kupovať lacnejšie potraviny a 38 % Slovákov sa rozhodlo nakupovať menšie množstvo potravín. Pokleslo aj využívanie stravovacích služieb, takmer štvrtina respondentov uviedla, že menej využíva reštauračné služby a 28 % obyvateľov uviedlo, že viac varia doma. Z ľudí, ktorí dokážu ušetriť, viac ako štvrtina tvrdí, že v poslednej dobe šetrí menej. Tretina respondentov uviedla, že mali v poslednej dobe problém so splácaním niektorých účtov. „Pravdou ostáva, že 67 % obyvateľov Slovenskej republiky uviedlo, že nemajú problém s financiami a splácaním účtov. Zdá sa, že na základe toho sa rozhodli zatiaľ nerobiť veľké zmeny, pokiaľ ide o zvýšenie svojho životného štandardu a nehľadali cesty, ako zvýšiť svoj príjem, aj keď zaznamenali zdražovanie. To sa môže časom meniť“, komentuje Zdenko Ružbacký.

Podľa výsledkov sa totiž zdá, že Slováci zatiaľ nemajú veľké plány, čo sa týka zvýšenia svojho životného štandardu – 65 % z nich nezareagovalo snahou zvýšiť svoj príjem. Necelých 20 % respondentov si našlo brigádu, no boli to najmä mladí ľudia vo veku 15-24 rokov. A 60 % Slovákov ani do budúcna neplánuje zvyšovať si príjem kvôli zdražovaniu, ale veľká časť z nich nejaké zmeny vo svojom živote plánuje urobiť. „Uvidíme, či sa plány zmenia na realitu, ale dnes si takmer pätina Slovákov plánuje nájsť brigádu, pätina odísť z práce kvôli vyššiemu platu, 16 % chce požiadať o pôžičku v banke, a zhruba rovnaká časť požiadať o zvýšenie platu. Týka sa to vo väčšej miere žien“, dodáva Ružbacký.

Zdražovanie malo vplyv na psychickú pohodu obyvateľov Slovenska, mnoho z nich uviedlo, že sa zdražovanie odráža na ich psychickom stave - 43 % z nich cíti väčší stres, a vo väčšej miere sú to ženy než muži, u všetkých vekových kategórií. Tretina respondentov uviedla, že na ich psychický stav sa nezmenil, ale vnímajú, že sa to odrazilo na psychickom stave ľudí v ich okolí. Ďalšie výsledky: 40 % Slovákov, ktorí majú auto, sa rozhodli používať ho menej, viac chodiť pešo, využívať verejnú dopravu alebo bicykel. Avšak 60 % Slovákov, ktorí majú auto, ním cestuje stále rovnako. Takmer polovica Slovákov, ktorí chodia na dovolenku, v nej urobila zmeny. Štvrtina si vybrala lacnejší variant dovolenky a 21 % ju úplne zrušilo.

Aktuálne: Svetový deň pečene

O pečeni sa hovorí ako o nenahraditeľnom orgáne v ľudskom tele. Prečo je taká dôležitá? Pečeň je ústredným orgánom látkovej premeny – metabolizmu, odbúrava telu nepotrebné splodiny, pričom ich zároveň recykluje na ďalšie využitie. Nezdravý životný štýl nemá rada ani pečeň. A už aj nepatrné zvýšenie pečeňových parametrov v rámci preventívnych prehliadok môže byť prejavom závažnej choroby.

Posledné dva roky počas pandémie sa odzrkadlili aj na našom životnom štýle – zmeny stravovania, menej pohybu, viac stresu... Nastaviť si správny stravovací režim je dôležité aj pre pacientov s metabolickým syndrómom a stukovatenou pečeňou - musia sledovať nielen počet jedál denne, ale dôležité sú taktiež biologicky hodnotné bielkoviny, ktoré obsahujú fosfolipidy. „Okrem obmedzenia na tri denné pokrmy sú dôležité najmä biologicky hodnotné bielkoviny obsahujúce fosfolipidy ako sója a produkty z nej, vajcia, imunomodulačné huby ako shiitake, ale aj chudé hydinové, králičie či teľacie mäso a ryby. Zo zeleniny uprednostníme druhy bohaté na horké látky urýchľujúce pocit sýtosti a produkciu tráviacich štiav ako čakanku, rukolu, cigóriu, ružičkový kel, brokolicu a artičoky. Práve na jar sú to i jemné lístky divokých rastlín ako púpava, žihľava, žerucha a podobne“, radí Katarína Grich. Rovnako je potrebná zvýšená fyzická aktivita a komplexná zmena životného štýlu.

Na určenie diagnózy metabolického syndrómu slúži päť kritérií. Hlavným je obvod pása, ktorý by nemal presiahnuť 94 cm u mužov a 80 cm u žien (definícia WHO určuje príslušné maximá na 102 a 88 cm). Metabolický syndróm je prítomný, ak dosahuje koncentrácia triglyceridov v sére nad 1,7 mmol/l, krvný tlak vyšší ako 130/85 mmHg, koncentrácia glukózy v krvi nalačno nad 5,6 mmol/l (alebo predtým rozpoznaná cukrovka), HDL-cholesterol menej ako 1,0 mmol/l u mužov a menej ako 1,3 mmol/l u žien. Výskyt tukovej choroby pečene u ľudí s normálnou hmotnosťou je 3 %. Ale nealkoholovú tukovú chorobu pečene má 66 % ľudí s BMI medzi 25 a 40, a 91 % ľudí s BMI nad 40. U pacientov s diabetes mellitus 2. typu je incidencia 50 %. Každý druhý pacient s týmto ochorením má preto stukovatenú pečeň. Takáto pečeň je v svojej činnosti limitovaná, zhoršená je látková premena tukov spolu so schopnosťou redukovať hmotnosť.

Stukovatenie pečene môže nadobudnúť agresívnu formu, ktorou je nealkoholová steatohepatitída, môže spôsobiť fibrózu pečene a v konečnom dôsledku aj cirhózu pečene a rakovinu. Pečeň postihnutá steatózou ťažšie odoláva iným útokom, ako je poškodenie alkoholom, toxickými látkami, vírusmi či autoimunitou,


štvrtok 14. apríla 2022

EU: Ochrana remeselných a priemyselných výrobkov

Prvý rámec na ochranu práv duševného vlastníctva k remeselným a priemyselným výrobkom, ktoré sa opierajú o originalitu a pravosť tradičných postupov z regiónov Európskej únie, sa bude vzťahovať na výrobky ako sklo Murano, tvídová látka z Donegalu, porcelán z Limoges, príbory zo Solingenu alebo hrnčiarske výrobky z Boleslawieca. Hoci tieto výrobky majú prospech z dobrého mena a postavenia v Európe niekedy aj celosvetovo, výrobcom doteraz chýbala únijná ochrana označenia spájajúca pôvod a povesť ich výrobkov s ich kvalitou.

Vychádzajúc z úspechu systému zemepisných označení vín, alkoholických nápojov a poľnohospodárskych výrobkov, sa Európska komisia návrhom snaží umožniť výrobcom chrániť remeselné a priemyselné výrobky spojené s ich regiónom a ich tradičné know-how s účinkami v Európe aj mimo nej. Nariadenie uľahčí spotrebiteľom rozpoznávať kvalitu takýchto výrobkov a prijímať informovanejšie rozhodnutia. Prispeje k podpore, prilákaniu a udržaniu zručností a pracovných miest v európskych regiónoch a prispeje k ich hospodárskemu rozvoju. Návrh by tiež mal zabezpečiť, aby sa tradičné remeselné a priemyselné výrobky dostali na rovnakú úroveň s chránenými zemepisnými označeniami, ktoré už existujú v poľnohospodárskej oblasti.

V aktuálnom návrhu nariadenia sa:
  • zavádza celoeurópska ochrana zemepisných označení remeselných a priemyselných výrobkov s cieľom pomôcť výrobcom chrániť a presadzovať práva duševného vlastníctva svojich výrobkov v celej EÚ. Nové nariadenie uľahčí aj opatrenia proti falošným výrobkom vrátane tých, ktoré sa predávajú on-line. Takisto rieši roztrieštenú a čiastočnú ochranu, ktorá v súčasnosti existuje na vnútroštátnej úrovni,
  • umožňuje jednoduchá a nákladovo efektívna registrácia zemepisných označení pre remeselné a priemyselné výrobky zavedením dvojúrovňového postupu podávania žiadostí. To si bude vyžadovať, aby výrobcovia podávali svoje žiadosti o zemepisné označenia určeným orgánom členských štátov, ktoré potom kladne vybavené žiadosti postúpia na ďalšie posúdenie a schválenie Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO). Bude možné aj priame podanie prihlášky úradu EUIPO, a to v prípade členských štátov, ktoré nemajú zavedený vnútroštátny postup hodnotenia. Návrh takisto poskytuje výrobcom možnosť, aby sami deklarovali, že ich výrobky spĺňajú špecifikácie výrobku, čím sa systém zjednodušuje a znižuje sa náklady naň,
  • umožňuje úplná kompatibilita s medzinárodnou ochranou zemepisných označení, a to tak, že sa výrobcom registrovaných remeselných a priemyselných zemepisných označení umožňuje chrániť ich výrobky vo všetkých krajinách, ktoré sú signatármi Ženevského aktu Lisabonskej dohody o označeniach pôvodu a zemepisných označeniach Svetovej organizácie duševného vlastníctva (WIPO), ku ktorému EÚ pristúpila v novembri 2019 a ktorý sa vzťahuje na remeselné a priemyselné zemepisné označenia. Zároveň bude teraz možné chrániť príslušné zemepisné označenia z tretích krajín v rámci EÚ,
  • podporuje rozvoj európskych vidieckych a iných regiónov, a to vytváraním stimulov pre výrobcov, najmä malé a stredné podniky, aby investovali do nových autentických výrobkov a vytvárali špeciálne segmenty trhu. Navrhované nariadenie tiež pomôže udržať si jedinečné zručnosti, ktoré by inak mohli zaniknúť, najmä vo vidieckych a menej rozvinutých regiónoch Európy. Regióny by mali získať osoh z dobrého mena nových zemepisných označení. To môže prispieť k prilákaniu turistov a k vytváraniu nových vysokokvalifikovaných pracovných miest v nich a zároveň podporiť ich hospodárske oživenie.

Cukrovinky: Problematické éčka

Zatiaľčo menší výrobcovia obľúbených cukroviniek sa usilujú prejsť od éčkových farbív k prírodným alternatívam, známe väčšie značky sa stále spoliehajú na obávané éčka. Vyplýva to z porovnania tridsiatky rôznych dražé cukríkov od známych firiem, ale aj privátnych značiek obchodných reťazcov, ktoré dTest nakúpil v českých aj nemeckých obchodoch. Mnohé z nich sú dostupné aj na Slovensku.

Pod odborným názvom dražované cukrovinky sa skrývajú cukríky s pevnou cukrovou vrstvou na povrchu. Typickým zástupcom sú lentilky, ich variant s arašidom vo vnútri alebo farebné žuvacie ovocné cukríky. Po farebnom obale s ešte farebnejším obsahom siahajú bez rozmýšľania najčastejšie deti. Ani väčšina rodičov však etikety s informáciami o zložení príliš podrobne neštuduje. Pritom si možno vybrať, či si budú pochutnávať na cukríkoch s dlhým výpočtom farbív a aróm, alebo uprednostnia výrobcu, ktorý sa v čo najvyššej miere snaží prejsť od éčok k prírodným alternatívam. „V prípade čokoládových dražé sa to už niekoľkým výrobkom podarilo dokonale. V zoznamoch ingrediencií sa neuvádza žiadne farbivo a svoju pestrosť dosiahli pomocou farebných rastlinných extraktov a koncentrátov. Nelichotivou výnimkou sa stala značka M&M’s, ktorá sa, v rozpore s aktuálnym trendom, spolieha iba na éčka. Jej produkty sa preto v našom porovnaní umiestnili až za všetkými reťazcovými privátnymi značkami, ktoré ich napodobňujú“, približuje výsledky porovnania Hana Hoffmannová. Výrobky M&M’s Peanut a M&M’s Crispy deklarujú okrem iného použitie červeného farbiva karmín (E 120), pri ktorom existuje podozrenie z možného vyvolávania hyperaktivity u detí. Zaujímavosťou je, že značka mala už v minulosti s červenou farbou problémy. Dokonca ju v rokoch 1976 - 1987 úplne vyradila z ponuky. Dôvodom vtedy boli obavy z možnej karcinogenity červeného farbiva amarant (E 123). Výrobca síce amarant nepoužíval, napriek tomu, kvôli obavám z reakcie zákazníkov, radšej červené cukríky z predaja stiahol. Na trh sa červené M&M’s vrátili až po vyvrátení pôvodných podozrení.

V prípade ovocných dražé bola očividná snaha výrobcov o náhradu éčok prírodnými látkami, ale vo výbere dTestu sa neobjavil žiadny výrobok, ktorý by sa bez éčkových farbív úplne zaobišiel. Podobné to bolo aj v prípade chuti. Príchuť z ovocných štiav obsahoval jediný výrobok, u ostatných bola chuť vytvorená iba arómami. „Pokiaľ ide o reputáciu použitých farbív, je potrebné spomenúť výrobky Lidl/Sweet Corner Jelly Beans Sweet a Penny/Mike Mitchell’s Jelly Beans, ktoré v zložení uvádzali oxid titaničitý (E 171). Jeho použitie v potravinách je od februára tohto roka zakázané a výrobca ho bude musieť najneskôr do augusta v receptúre nahradiť“, uvádza Hana Hoffmannová s tým, že pri druhej menovanej značke sa navyše objavilo aj farbivo amoniakový karamel (E 150c), ktoré tiež patrí medzi problematické látky. Môže v ňom vznikať nežiadúca imunotoxická látka acetyl-tetrahydroxibutylimidazol, pri ktorej Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) stanovil nižšiu hodnotu bezpečného denného príjmu ako pri ostatných druhoch karamelových farbív. U malých detí je pritom riziko, že môžu v strave bezpečný denný príjem amoniakového karamelu prekročiť.

Spotrebiteľom, ktorí by si zloženie cukroviniek chceli skontrolovať, odporúčame, aby si všímali predovšetkým spôsob farbenia cukríkov. Ak sú ingrediencie označené slovom „farbivo“, ide o potravinárske aditíva. Rastlinné prípravky bývajú označené slovom „extrakt“, prípadne farbiaca potravina. Mnoho éčkových farbív je síce tiež prírodného pôvodu, napriek tomu sa od farebných rastlinných extraktov líšia. Rozdiel je predovšetkým v miere spracovania. Rastlinný prípravok, napríklad koncentrovaná šťava z červenej repy, obsahuje všetky prirodzené zložky. Na porovnanie, farbivo betanín (E 162), ktoré je z nej vyrobené, obsahuje už iba tú látku, ktorá dáva šťave z repy jej červenú farbu. Na záver treba dodať, že porovnanie žiadne rozdiely medzi rovnakými cukrovinkami z českých a nemeckých obchodov neodhalilo, a to ani v prípade ceny.