utorok 19. apríla 2022

Aktuálne: Svetový deň pečene

O pečeni sa hovorí ako o nenahraditeľnom orgáne v ľudskom tele. Prečo je taká dôležitá? Pečeň je ústredným orgánom látkovej premeny – metabolizmu, odbúrava telu nepotrebné splodiny, pričom ich zároveň recykluje na ďalšie využitie. Nezdravý životný štýl nemá rada ani pečeň. A už aj nepatrné zvýšenie pečeňových parametrov v rámci preventívnych prehliadok môže byť prejavom závažnej choroby.

Posledné dva roky počas pandémie sa odzrkadlili aj na našom životnom štýle – zmeny stravovania, menej pohybu, viac stresu... Nastaviť si správny stravovací režim je dôležité aj pre pacientov s metabolickým syndrómom a stukovatenou pečeňou - musia sledovať nielen počet jedál denne, ale dôležité sú taktiež biologicky hodnotné bielkoviny, ktoré obsahujú fosfolipidy. „Okrem obmedzenia na tri denné pokrmy sú dôležité najmä biologicky hodnotné bielkoviny obsahujúce fosfolipidy ako sója a produkty z nej, vajcia, imunomodulačné huby ako shiitake, ale aj chudé hydinové, králičie či teľacie mäso a ryby. Zo zeleniny uprednostníme druhy bohaté na horké látky urýchľujúce pocit sýtosti a produkciu tráviacich štiav ako čakanku, rukolu, cigóriu, ružičkový kel, brokolicu a artičoky. Práve na jar sú to i jemné lístky divokých rastlín ako púpava, žihľava, žerucha a podobne“, radí Katarína Grich. Rovnako je potrebná zvýšená fyzická aktivita a komplexná zmena životného štýlu.

Na určenie diagnózy metabolického syndrómu slúži päť kritérií. Hlavným je obvod pása, ktorý by nemal presiahnuť 94 cm u mužov a 80 cm u žien (definícia WHO určuje príslušné maximá na 102 a 88 cm). Metabolický syndróm je prítomný, ak dosahuje koncentrácia triglyceridov v sére nad 1,7 mmol/l, krvný tlak vyšší ako 130/85 mmHg, koncentrácia glukózy v krvi nalačno nad 5,6 mmol/l (alebo predtým rozpoznaná cukrovka), HDL-cholesterol menej ako 1,0 mmol/l u mužov a menej ako 1,3 mmol/l u žien. Výskyt tukovej choroby pečene u ľudí s normálnou hmotnosťou je 3 %. Ale nealkoholovú tukovú chorobu pečene má 66 % ľudí s BMI medzi 25 a 40, a 91 % ľudí s BMI nad 40. U pacientov s diabetes mellitus 2. typu je incidencia 50 %. Každý druhý pacient s týmto ochorením má preto stukovatenú pečeň. Takáto pečeň je v svojej činnosti limitovaná, zhoršená je látková premena tukov spolu so schopnosťou redukovať hmotnosť.

Stukovatenie pečene môže nadobudnúť agresívnu formu, ktorou je nealkoholová steatohepatitída, môže spôsobiť fibrózu pečene a v konečnom dôsledku aj cirhózu pečene a rakovinu. Pečeň postihnutá steatózou ťažšie odoláva iným útokom, ako je poškodenie alkoholom, toxickými látkami, vírusmi či autoimunitou,