utorok 15. februára 2022

Radíme: Bezpečné zoznamovanie

Používanie zoznamovacích aplikácií v posledných rokoch prudko vzrástlo. Tinder dosiahol v marci 2020 rekordný počet troch miliárd swipnutí za jediný deň, zatiaľčo OkCupid sa pochválil, že ročne vytvorí 91 miliónov párov. Nedávna štúdia spoločnosti Kaspersky však ukázala, že viac ako polovica (55 %) respondentov sa obáva prenasledovania niekým, s kým sa zoznámili on-line, pričom každý šiesty používateľ zoznamovacej aplikácie (16 %) sa stal obeťou doxingu.

Zoznamovacie aplikácie často požadujú, aby si používatelia zaregistrovali účet prostredníctvom sociálnych sietí, ktoré automaticky k profilu priradia fotografie či osobné údaje, napríklad pracovisko alebo miesto štúdia. Tieto údaje uľahčujú potenciálnym doxerom nájsť používateľov na internete a zistiť o nich informácie. Údaje uložené v profiloch zoznamovacích aplikácií sú mimoriadne citlivé a pre podvodníkov veľmi žiadané. Potreba chrániť tieto osobné údaje je tak naliehavejšia. Podľa štúdie spoločnosti Kaspersky päť najpopulárnejších zoznamovacích aplikácií zlepšilo svoje šifrovacie protokoly a začalo venovať väčšiu pozornosť ochrane súkromia používateľov. Aby boli údaje v bezpečí, aplikácie zaviedli platené verzie, ktoré používateľom umožňujú napríklad manuálne určiť svoju polohu alebo rozostriť fotografie. Avšak problém sa nie vždy týka len verejne dostupných osobných údajov. Okrem napodobňovania populárnych zoznamovacích aplikácií s cieľom získať osobné údaje obetí začali kyberzločinci šíriť emaily, v ktorých sa vydávajú za ženy hľadajúce partnerov. Obsahujú odkaz na podvodnú stránku napodobňujúcu profil na zoznamke a žiadajú ľudí, aby vyplnili formulár s osobnými preferenciami budúceho partnera. Nakoniec je používateľ vyzvaný, aby pridal svoje bankové prihlasovacie údaje. Netreba dodávať, že obeť skončí so stratou údajov a peňazí a nedostane šancu spoznať nových ľudí.

Potreba bezpečnejšieho prístupu k on-line zoznamovaniu je ešte aktuálnejšia v období okolo Valentína, kedy zvýšený počet používateľov hľadá potenciálneho partnera. Experti spoločnosti Kaspersky odporúčajú:
  • Nepripájajte svoj Instagram (ani iné účty na sociálnych sieťach) k profilu v zoznamke. Môže to o vás prezradiť príliš veľa potenciálne zneužiteľných informácií. Aj keď ste si už nastavili Instagram s čo najvyššou ochranou súkromia a zabezpečením, prepojenie týchto účtov prináša viac rizika ako úžitku.
  • Nezdieľajte svoje telefónne číslo ani iné prístupy k aplikáciám na zasielanie správ. Zoznamovacie aplikácie používateľom dôrazne odporúčajú držať sa zabudovaných platforiem na posielanie správ v ich aplikáciách kým si nie ste istí, že osobe, s ktorou sa rozprávate, môžete dôverovať. Taktiež, keď ste pripravení prejsť na inú aplikáciu na zasielanie správ, nastavte ju tak, aby vaše súkromné informácie boli v bezpečí.
  • Kyberzločinci sa môžu pokúsiť vylákať niektoré vaše súkromné údaje, takže buďte opatrní, ak vás váš náprotivok požiada, aby ste si do telefónu nainštalovali aplikáciu, navštívili určitú webovú stránku alebo sa začne pýtať napríklad na vášho obľúbeného učiteľa alebo vaše prvé domáce zviera (bežné bezpečnostné otázky webových stránok). Čo môžete stratiť? Nuž, aplikácia môže byť škodlivá, webová stránka môže byť určená na phishing a tieto informácie môžu niekomu pomôcť ukradnúť vaše peniaze alebo identitu.
  • Dávajte si pozor na tzv. boty, ktoré od vás môžu vylákať peniaze alebo údaje. Vždy sú automatizované, takže ak máte z chatu zvláštny pocit a ak sa odpovede druhej osoby celkom nezhodujú s vašimi otázkami, môžete predpokladať, že hovoríte s botom. 
  • Ak je to možné, skúste si v aplikácii zmeniť nastavenia tak, aby sa váš profil zobrazoval len  tým ľuďom, s ktorými ste sa dohodli. Takto vaše údaje neuvidí celý svet. Zúženie tohto zobrazenia na obmedzený počet ľudí znižuje pravdepodobnosť, že sa informácie o vašom profile dostanú do nesprávnych rúk.