pondelok 3. apríla 2023

Radíme: Ako vybrať firemné WI-Fi

Dnes viac než kedykoľvek predtým platí, že firmy musia bezdrôtové riešenia vyberať podľa svojich konkrétnych potrieb a nárokov. Napríklad čoraz viac ľudí pracuje z kaviarní a reštaurácií, a  tak bezdrôtové siete viacerých prevádzok už nedokážu uspokojiť nároky ich klientov. Bez bezdrôtových technológií však dnes nedokážu fungovať, či už ide o platobné terminály alebo objednávkové systémy, väčšina gastronomických podnikov má zariadenia, ktoré sa neobídu bez stabilnej bezdrôtovej siete. 

V minulosti dokázal nároky malých podnikov zabezpečiť WiFi router so zabudovaným prístupovým bodom. Dnes je potrebné investovať do samostatného prístupového bodu, ktorý si poradí so zvýšeným počtom používateľských zariadení pripájujúcich sa do siete. Zlepší každodenné fungovanie prevádzkarní a pomôže prilákať novú klientelu pracujúcich mimo kancelárií, čo v konečnom dôsledku zvýši tržby. Sieťová infraštruktúra väčších objektov, akými sú napr. kancelárske budovy alebo hotely, už pravdepodobne bude prístupové body zahŕňať. Avšak mnohé z týchto stredne veľkých objektov sa potýkajú s problémami s pripojením kvôli tomu, že zvolené riešenie nezodpovedá ich individuálnym potrebám. Napríklad pokiaľ sa na malom priestore koncentruje veľký počet ľudí, napr. v konferenčných miestnostiach, učebniach alebo v staniciach metra, sú nutnosťou výkonné prístupové body. Investovať do väčšieho počtu lacnejších prístupových bodov tu nedáva zmysel, pretože nezvládnu vysoký počet používateľských zariadení, ktoré sa v rovnaký okamih snažia o pripojenie k sieti. V takýchto prípadoch je podľa počtu používateľov a zariadení nutné investovať do dvoch alebo troch výkonných prístupových bodov. Špecifické problémy s pripojením môžu navzdory nižšej hustote používateľov mať tiež hotely, v ktorých sú izby rozmiestnené pozdĺž dlhých chodieb. V takých objektoch s kvalitou pripojení zápasia najmä hostia ubytovaní ďaleko od routeru. Riešením v tomto prípade nie je inštalácia jedného alebo dvoch výkonných prístupových bodov, ale investícia do väčšieho počtu slabších prístupových bodov a ich rozmiestnenie po celej dĺžke chodby.

V posledných rokoch sa spoločnosti a organizácie stále častejšie stávajú cieľom rozsiahlych  kybernetických útokov. Podľa prieskumu kybernetickej bezpečnosti, ktorý nechala vypracovať britská vláda, v roku 2022 išlo väčšinou (83 percent) o phishingové útoky. Pokiaľ sa obeťou takého útoku stane organizácia, ktorá má prístup k citlivým údajom, môže to pre ňu mať doslova katastrofálne následky. Aby sa citlivé údaje nedostali do nesprávnych rúk, spoločnosti a organizácie by určite mali popremýšľať nad zriadením prístupového bodu s bezpečnostnými funkciami. Medzi prednosti týchto pomerne nových produktov patrí možnosť ich centrálnej správy pomocou cloudovej platformy a schopnosť zablokovať používateľom prístup na nebezpečné webové stránky a k dátam ostatných osôb, čo kybernetickým zločincom bráni v špehovaní a krádežiach informácií. Prístupové body s bezpečnostnými funkciami síce stoja o niečo viac než bežné modely, ale s nimi odpadá nutnosť zriaďovať samostatnú bezpečnostnú bránu, takže svojim prevádzkovateľom nakoniec vlastne peniaze ušetria.