piatok 23. júna 2023

Výzva: Budovanie verejných nabíjacích elektrostaníc

S blížiacim sa zákazom predaja vozidiel s tradičným benzínovým alebo naftovým pohonom by sa slovenské mestá a obce mali pripraviť na budovanie nových verejných nabíjacích staníc pre elektromobily. Vďaka dotáciám Ministerstva hospodárstva SR z európskeho Plánu obnovy teraz môžu nové verejné nabíjačky pre elektromobily vybudovať s možnosťou preplatenia až 100 % oprávnených výdavkov a získať kompletný návrh a zastrešenie celého technického riešenia na mieru.


Ministerstvo hospodárstva vyčlenilo sumu vyše 10.000.000 eur pre mestá a obce s viac než 7.000 obyvateľmi, ktoré sa môžu prihlásiť do zverejnenej výzvy na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá. Oprávnenými žiadateľmi sú aj mestami zriadené organizácie, okresné mestá, vyššie územné celky (VÚC) a nimi zriadené organizácie. Termíny uzávierok pre štyri kolá výzvy na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá:
1. kolo 30. 6.2023
2. kolo 30. 9.2023
3. kolo 31. 12.2023
4. kolo 31. 3.2024
 
Samosprávy môžu žiadať dotácie vo výške 100 % na vybudovanie AC nabíjacích bodov s výkonom viac než 11 kW, výkonných DC rýchlonabíjačiek s výkonnom vyše 50 kW a dokonca aj na vybudovanie komplexných nabíjacích hubov. V prípade pomalších AC nabíjacích staníc môžu samosprávy získať maximálne 3.000 eur na každý nabíjací bod (nabíjací konektor) a v prípade vysokovýkonných tzv. DC rýchlonabíjačiek až 29.000 eur na každý nabíjací bod. Moderné nabíjačky však kombinujú viac nabíjacích bodov na jednom stojane, aby pri nich bolo možné nabíjať viaceré vozidlá súčasne. Na stojan s dvomi DC a jedným AC bodom tak možno získať dotáciu až 61.000 tisíc eur, na každý stojan s dvojicou AC konektorov zasa 6.000 eur. Majitelia elektromobilov dnes takéto nabíjacie stanice nájdu najmä na parkoviskách väčších obchodných centier, prípadne na klasických čerpacích staniciach. 
 
Pre mestá a obce, ktoré s elektromobilitou zatiaľ nemajú dostatočné skúsenosti, môže byť prihlasovanie do výzvy a výber vhodného technického riešenia, ktoré by sa umožňovalo čerpať dotácie od Ministerstva v plnej výške, pomerne zložité.  Samosprávam a krajom ponúka pomocnú ruku Siemens - pripravil špeciálnu webovú stránku, kde môžu mestá a obce nad 7.000 obyvateľov, prípadne vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie, vyplniť pripravený dotazník. Siemens ich následne kontaktuje v snahe zastrešiť a pripraviť kompletné technické riešenie.