piatok 3. januára 2020

Novinka: Over doklad

Od januára 2020 musia byť pokladnice pripojené na systém eKasa. Všetky pokladničné doklady nimi vydané obsah jedinečné QR kódy, prostredníctvom ktorých môže zákazník pokladničný doklad jednoducho overiť. 

V aplikácii Over doklad stačí nasnímať QR kód a na displeji mobilného zariadenia sa zobrazí v elektronickej forme. Ak aplikácia vyhodnotí bloček ako falošný, zákazník by mal nahlásiť čo najviac informácií, napríklad kedy a v akej prevádzke doklad dostal, v ideálnom prípade aj priložiť fotografiu pokladničného dokladu, ktorú jednoducho pridá prostredníctvom aplikácie. Finančná správa pripravila aj animované video, v ktorom Taxana vyzýva zákazníkov na využívanie tejto bezplatnej aplikácie dostupnej pre operačné systémy Android a iOS na Google Play či iOS App store. Aplikáciu je však možné využívať aj priamo prostredníctvom webovej stránky finančnej správy.

Od spustenia systému v apríli 2019 prijala finančná správa doteraz takmer 700 miliónov pokladničných dokladov. Viac ako 98 % dokladov vydávajú on-line registračné pokladnice, takmer 2 % dokladov virtuálne registračné pokladnice. Aktuálne eviduje tržby v systéme eKasa 183.227 pokladníc. To predstavuje približne 90 % z celkového očakávaného počtu. Pripojené pokladnice vydajú denne už viac ako 7 miliónov pokladničných dokladov. Niektorí podnikatelia začnú svoje podnikanie neskôr, v takom prípade si musia eKasu zriadiť do termínu otvorenia.