utorok 23. marca 2021

Trend: Slováci si kupujú drahšie autá

Priemerná cena jazdeného vozidla, ktoré si Slováci zobrali na úver, narástla za uplynulé desaťročie takmer dvojnásobne. Zatiaľčo v roku 2011 to bolo necelých 6 a pol tisíc eur, vlani už vyše 12 a pol tisíc. Medziročný cenový nárast viac ako 660 eur sa nezastavil ani v roku 2020, ktorý už bol výrazne poznačený koronakrízou. 

Slováci si v porovnaní s Čechmi kupujú drahšie autá, a to o takmer 1.000 eur a taktiež o 5 rokov mladší než ich západní susedia. Priemerný vek vozidla sa dlhodobo pohybuje nad hranicou 6 rokov, tri štvrtiny kupujúcich pritom tvoria muži. Vyplýva to z údajov spoločnosti Home Credit. Výrazný posun za uplynulé desaťročie nastal aj pri akontáciách. Kým pred desiatimi rokmi tvorila akontácia pri kúpe auta na úver v priemere asi tretinu jeho nadobúdacej ceny (31 %) vlani to už nebola ani pätina (19 %). Na druhej strane priemerný vek kupovaného vozidla sa za posledné desaťročie výrazne nezmenil a v súčasnosti sa pohybuje na úrovni 6,5 roka. Stále oveľa častejšie kupujú autá muži, pričom ženy tvoria len štvrtinu kupujúcich.

Je bežné, že Slováci aj Česi si pomáhajú s financovaním nákupu auta pôžičkou. Zatiaľčo Čech si týmto spôsobom zaobstará auto v priemere vo veku 40 rokov, Slovák si ho dopraje už v 35 rokoch. V oboch krajinách ale platí, že ľudia tu nakupujú dvakrát drahšie auto ako pred 10 rokmi. Slováci tiež preferujú aj iné značky áut. V roku 2020 sa medzi najobľúbenejšie autá kúpené na úver zaradili ku Škode, Volkswagenu a Fordu taktiež BMW a Audi. Tomu zodpovedá aj vyššia priemerná obstarávacia cena automobilov na Slovensku v porovnaní s Českou republikou. Kým v SR bola vlani 12.545 eur, v ČR 304.070 Kč (v prepočte 11.628 eur). Na porovnanie, v Česku sú po najpredávanejších modeloch značiek Škoda a Volkswagen, ďalšie v poradí Ford, Hyundai a Kia.

Kúpa auta na úver je spravidla investíciou na niekoľko rokov, preto je potrebné ju dobre zvážiť. Tak, ako to platí pri všetkých ostatných úveroch, aj tu je nutné sa zamyslieť, koľko budete mesačne splácať a počítať s nejakou finančnou rezervou. Nie vždy je však najnižšia splátka tým najlepším variantom. „Berte do úvahy, na koľko mesiacov si pôžičku beriete, nízka splátka možno vyzerá lákavo, reálne však zhodnoťte svoje možnosti, a ak je to možné, radšej si zvoľte variant kratšieho obdobia splácania, ale vyššie mesačné splátky, v celkovom dôsledku vás úver vyjde lacnejšie", radí Miroslav Zborovský, ombudsman klientov Home Credit.