utorok 7. marca 2023

SR: Ceny nájomného

Svoj prvý Rent Index monitorujúci ceny nájomného za byt v najdôležitejších slovenských mestách zverejnil Deloitte na Slovensku. V poslednom štvrťroku 2022 bolo priemerné nájomné v ponúkaných bytoch 10,2 €/m 2. Rent Index sumarizuje údaje o cenách nájomného bývania v krajských mestách Slovenska, pričom sa zameriava na cenové ponuky nájomného v rámci panelových domov, tehlových domov a developerských projektov. Ide o prvú analýzu svojho druhu, ktorá je založená na dátach z realitných portálov sledujúcich cenovú hladinu aktívnych ponúk v danom období.

Najvyššiu priemernú ponukovú cenu za meter štvorcový dosiahli v štvrtom kvartáli minulého roka Bratislava a Nitra (12 €/m 2 ). Naopak, najnižšia priemerná ponuková cena za prenájom bola zaznamenaná v Prešove (8,2 €/m 2 ). V súvislosti s prenajímanými bytmi zároveň v poslednom štvrťroku 2022 platilo, že čím bol nižší počet izieb, tým vyššia bola jeho priemerná ponuková cena za meter štvorcový. Jedinú výnimku tvorili štvorizbové byty, ktorých nájomné bolo o 18 % drahšie než v prípade trojizbových bytov. Z hľadiska stavu bytov sa najdrahšie byty nachádzali v developerských projektoch, pričom cena nájomného predstavovala 11,6 €/m 2. V poslednom kvartáli minulého roka sa na slovenských realitných portáloch najčastejšie ponúkali na prenájom byty po kompletnej rekonštrukcii – išlo až o 44 % všetkých ponúk. Nasledovali byty v novších developerských projektoch (36 %) a byty po čiastočnej rekonštrukcii (15 %). Bytov v pôvodnom stave sa ponúkalo najmenej – tieto jednotky tvorili približne 4 % ponuky. V Bratislave boli na prenájom najčastejšie ponúkané byty v developerských projektoch (43 %) a kompletne zrekonštruované byty (40 %).

„V hlavnom meste sa výrazne líšili priemerné ponukové ceny nájomného aj v rámci jednotlivých mestských častí. Najnižšie nájomné v prepočte na meter štvorcový sme zaznamenali v Záhorskej Bystrici, kde sa byty v priemere ponúkajú za 9,6 €/m 2. Najvyššie úrovne boli dosahované v bratislavskom Starom Meste, kde prenajímatelia požadujú priemerne 13,8 €/m 2,“ uviedol Ondřej Zabloudil. Pri príprave Rent Indexu Deloitte spolupracuje so spoločnosťou Flat Zone. „Zatiaľ čo ponuka bytov na predaj za posledný rok prudko stúpa, bytov na prenájom je naopak podstatne menej. Príčinou je migračná vlna súvisiaca s vojnou na Ukrajine, rovnaký trend pozorujeme aj v Českej republike. V porovnaní so stavom vo štvrtom kvartáli 2022 sa ponuka bytov na prenájom v Bratislave znížila o viac ako 50 %. Prebytok dopytu mal vplyv aj na cenu – v rovnakom období sa ponuková cena za meter štvorcový zvýšila o 14 %," doplnil Vít Soural.