utorok 8. augusta 2023

Úspory: Viac než polovica Slovákov má menej

Takmer štvrtina Slovákov (23 percent) nemá vôbec žiadnu finančnú rezervu. Na druhej strane pätina ľudí má úspory najmenej na úrovni päťnásobku mesačného príjmu ich rodiny. Podľa prieskumu agentúry STEM/MARK pre Home Credit (27.5 - 2. 6. 2023) vyše 20 percent opýtaných si mesačne neodkladá ani euro a šesť z desiatich si v tomto roku dokáže usporiť z výplaty menej ako vlani. V prípade náhleho výpadku príjmu by až 22 percent ľudí nevydržalo zvládnuť takúto situáciu ani jeden mesiac. Úplne v inej finančnej kondícii je 9 percent Slovákov, ktorí by vďaka svojim úsporám vedelo zabezpečiť fungovanie domácnosti aj celý rok bez príjmu.

Tohtoročné výrazné zdražovanie tovarov a služieb a len minimálny rast miezd - to sú faktory, ktoré sa odzrkadľujú aj na finančnej kondícii slovenských domácností. Keď medziročne porovnáme úspory Slovákov, viac ako polovica si pohoršila, pričom až 38 percent uvádza, že ich má výrazne nižšie ako v roku 2022 a ďalších 15 percent trochu nižšie. Naopak prilepšiť si vo výške finančných úspor sa podarilo 13 percentám respondentov. Podľa prieskumu si až 62 percent opýtaných dovolí každý mesiac vytvoriť menšiu finančnú rezervu domácnosti v porovnaní s tým, ako tomu bolo vlani, z toho si 43 percent odloží výrazne menej. Ďalšia takmer štvrtina (23 %) je na tom rovnako a len približne jeden z desiatich sa vyjadril, že jeho rodina si dokáže sporiť medziročne viac ako pred rokom.

V prípade náhleho výpadku príjmu by až 22 percent slovenských domácností nevydržalo zvládnuť takúto situáciu ani jeden mesiac, ďalších 17 percent len mesiac, 30 percent by dokázalo takto fungovať 3 ž 6 mesiacov. Na druhej strane, v oveľa lepšej finančnej kondícii je 9 percent Slovákov, ktorí by vďaka svojim úsporám vedeli žiť bez príjmu aj viac ako 12 mesiacov. „Finančná rezerva je veľmi dôležitá a netreba to podceňovať. Určite je dobré sledovať si mesačne príjmy a výdavky, ideálne si ich aj zapisovať a následne vyhodnotiť. Pokiaľ je to akokoľvek možne, odkladajte si z každej výplaty vopred stanovenú sumu. Stačí aj pár percent z výplaty a urobiť si tak nejakú železnú rezervu pre prípad náhleho výpadku príjmu, aby ste dokázali platiť neodkladné výdavky, ako sú splátka hypotéky, úverov, úhrada energií, poistného či faktúr mobilným operátorom. Ideálne je prejsť si ponuky konkurenčných spoločností a vybrať si tú najvýhodnejšiu, na čom sa dajú ušetriť nemalé prostriedky z rodinnej kasy,“ radí Miroslav Zborovský.