Medzinárodný deň proti plytvaniu jedlom pripomenul, že viac než polovica odpadu vzniká v domácnostiach. V Európskej únii (EÚ) ide o desiatky miliónov ton ročne. Na Slovensku vyhadzuje jedlo aspoň raz týždenne 37 percent ľudí, pričom mladí vo veku od 18 do 35 rokov plytvajú viac. Jedlo aspoň raz za týždeň vyhodí v tejto vekovej skupine takmer 50 percent. Dobré jedlo má pritom zostať v obehu - doma ho ustrážime správnym plánovaním nákupov, logickejším skladovaním a racionálnou rotáciou zásob. Potraviny môžu pomôcť aj ľuďom v núdzi. Výsledkom bude nielen menej odpadu, ale aj nižšie emisie a ušetrené financie.
V Európskej únii sa podľa dát Eurostatu ročne vyhodí vyše 59 miliónov ton potravín - približne 132 kg na obyvateľa. Viac než polovica tohto odpadu vzniká v domácnostiach (72 kg na osobu). UNEP Food Waste Index odhaduje, že globálne sa medzi zberom a maloobchodom stratí 13,2 percent produkcie potravín. Podľa prieskumu spoločnosti Munch (1046 respondentov a respondentiek starších ako 18 rokov, 4. 3. až 11. 3. 2025, on-line zber dát) až 37 percent Slovákov vyhodí jedlo aspoň raz týždenne a viac než 63 percent minimálne raz mesačne. Najčastejšími dôvodmi sú pokazené potraviny (51 percent) a uplynutý dátum spotreby (takmer 40 percent). Prieskum tiež poukazuje na generačný paradox: mladí dospelí (18 - 35 rokov) deklarujú udržateľnosť, no plytvajú výrazne častejšie ako staršie generácie. Aspoň raz týždenne vyhadzuje jedlo 47,4 percent Slovákov vo veku 18 - 35 rokov (vs. 20,3 percent vo veku 54 - 65 rokov). Medziročne ide o nárast 4 percentá, pričom producenti avizujú ďalší rast. Každá nevyužitá porcia uvareného jedla či jednotlivá potravina znamenajú aj zbytočnú uhlíkovú stopu z pestovania, výroby a dopravy - a napokon ďalšie náklady na zber a skládkovanie, nehovoriac o tom, že aj rozklad potravín produkuje emisie skleníkových plynov. V roku 2024 sa vďaka Munch podarilo redistribuovať viac ako 26 ton jedla a potravín, čo v prepočte na ušetrené emisie skleníkových plynov dosahuje takmer 234 000 kilogramov.
A kým jedni vyhadzujú, iní si kvalitné jedlo dovoliť nemôžu. V EÚ podľa dát Eurostatu ide o približne 42 miliónov ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť kvalitné jedlo každý druhý deň. Na Slovensku má problém s plnohodnotným jedlom každý druhý deň približne každý šiesty človek - 17,1 percent populácie, teda odhadom okolo 920 tisíc ľudí. Medzi ľuďmi ohrozenými chudobou je situácia ešte horšia – plnohodnotné jedlo si nemôže dovoliť 39,8 percent, najviac v EÚ. Celkovo bolo v roku 2024 rizikom chudoby alebo sociálneho vylúčenia ohrozených 18,3 percent obyvateľov Slovenska (viac ako 980 tisíc ľudí). Na Slovensku aspoň čiastočne pomáhajú ľuďom v núdzi rôzne neziskové organizácie. Jednou z nich je aj Potravinová banka Slovenska. Prostredníctvom siete takmer 150 partnerských charitatívnych organizácií zabezpečuje, aby sa pomoc dostala priamo k tým, ktorí ju najviac potrebujú.
Znížiť plytvanie jedlom je nutné. Ako na to: Osvojte si funkčné návyky u vás doma. Čo neviete spotrebovať, darujte!
● Zmena sa začína mapovaním. Urobte si prehľad o zásobách a nastavte jednoduchý systém v chladničke, špajzi a mrazničke (napr. polica „Zjesť tento týždeň“, štítky s dátumami).
● Pri ukladaní potravín sa držte sa pravidla FIFO (first in - first out): staršie potraviny dopredu a nahor, novšie dozadu a nadol. Podľa toho plánujte aj varenie. Možno to znie zbytočne komplikovane a ako zbytočná práca, ale vo výsledku to reálne ušetrí ako čas, tak následne aj peniaze - a zníženie zbytočného plytvania je len čerešnička na torte.
● Pred každým väčším nákupom spravte rýchlu kontrolu - často stačí fotografia zo skrinky či chladničky. Na nákup nechoďte hladní.
● Rozpočet 503020 pomáha udržať rovnováhu: 50 percent na bežné denné jedlá, 30 percent na týždenné doplnky, 20 percent na „zážitky“.
● V mrazničke porciujte a označujte, aby sa jedlo nestrácalo.
● Sledujte a zapisujte, čo vyhadzujete - rýchlo tak odhalíte slabé miesta.
● Digitálne platformy pomôžu zladiť plán s ponukou.