pondelok 10. apríla 2023

Cenová hitparáda: Najdrahšie potraviny

Veľkonočné sviatky prinášajú tiež zvýšený nápor na financie. K sviatkom totiž neodmysliteľne patria plné stoly veľkonočných jedál a koláčov, stretnutia s rodinou a priateľmi. V obchodoch preto zvykneme robiť väčšie nákupy. Veľkonočný nákup potravín (pečivo, ovocie, zeleninu, mäso, mliečne výrobky, suroviny na pečenie aj klasické veľkonočné potraviny ako vajíčka či údené mäso) Slovákov tento rok vyšiel drahšie o zhruba 30 %: stál 95 eur, pričom vlani tento istý nákup vyšiel “len” 73 eur. Zaplatili sme tak viac o 22 eur.

Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) boli potraviny a nealko nápoje vo februári 2023 na Slovensku medziročne drahšie až o takmer 28 %. Ovplyvňujú to predovšetkým vysoké ceny energií, ale tiež vyššie ceny agrokomodít a potravín vo svete, ktoré prudko zdraželi po vypuknutí vojny na Ukrajine. Očakáva sa, že v ďalších mesiacoch sa inflácia bude postupne zmierňovať. Do spomaľovania spotrebiteľských cien vrátane potravín by sa mal začať premietať hlavne pomalší rast cien agrokomodít a potravín vo svete a tiež lacnejšie energie. Citeľnejšie by to mohlo byť hlavne od 2. kvartálu 2023. Svetové ceny potravín sa totiž dostali na rekordné maximum vlani v marci, po vypuknutí vojny na Ukrajine. Odvtedy už ale z mesiaca na mesiac postupne klesajú a vo februári t. r. medzimesačne klesli už 11. mesiac po sebe. Vyplýva to z Indexu cien potravín Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorý sleduje ceny obilnín, olejov, mlieka a mliečnych výrobkov, mäsa a cukru. Inflácia bude v tomto roku nižšia ako minulý rok, naďalej sa ale udrží na vysokej úrovni. Nateraz sa očakáva priemerná inflácia za rok 2023 okolo 10 %. Hlavným faktorom ovplyvňujúcim infláciu budú aj v tomto roku ceny energií na svetových trhoch a vývoj cien agrokomodít. Rizikovým faktorom je a aj bude vývoj vojny na Ukrajine, ktorá obmedzuje medzinárodný obchod a vedie k zdražovaniu viacerých nedostatkových surovín.

Na základe údajov ŠÚ SR za február 2023 vznikla cenová hitparáda základných potravín, ktoré boli  porovnané s rovnakým obdobím vlaňajška.Na čele cenového rebríčka sa nachádzajú slepačie vajcia. Práve tie zaznamenali najvýraznejší medziročný nárast ceny až o 81 %. Nasleduje cukor, kryštálový aj práškový, ktorý je drahší ako vlani o 67 až 74 %. Cenový rast vyšší ako 50 % dosiahli ešte zemiaky, cibuľa a rastlinný olej. Výrazný rast ceny zaznamenávajú obilniny a výrobky z nich – pšeničná múka je oproti vlaňajšku drahšia až o 44 %, cestoviny o 38 %, rožky o 35 % a chlieb o zhruba 30 %. Výraznému zdražovaniu čelia aj mliečne výrobky – ceny polotučného mlieka sú oproti vlaňajšku vyššie o 35 až 42 %, aj ceny kyslej smotany a tvrdého syra si pripisujú viac než 40 %, šľahačková smotana je drahšia o 35 %. A o zhruba 30 % vzrástli aj ceny bryndze či iných druhov syra a jogurtov. Čo sa týka mäsa a mäsových výrobkov, tak najvýraznejší nárast ceny si pripísalo kurča, a to o 38 %. Kuracie prsia zdraželi o niečo miernejšie, a to o 29 %. Bravčové mäso je medziročne drahšie o 27 až 36 %. Ceny šunky, salámy a klobás sú vyššie približne o 30 %. No a hovädzie mäso si pripisuje zvýšenie ceny o 24 až 27 %. Zaujímavé je, že s výnimkou cibule a zemiakov sa na čele rebríčka nenachádzajú žiadne iné druhy zeleniny a ovocia. Aj tie sú ale výrazne drahšie ako vlani. Mrkva či karfiol a citróny si pripisujú okolo 30 %, paprika, banány a mandarínky 20 až 25 %. Nájdu sa však ale aj také druhy, ktorých cenový nárast je len mierny na úrovni pár percent (hrozno, cesnak, petržlen), nulový (uhorky a kiwi) alebo ich ceny dokonca klesli (jablká o -3 %).  

Analytička Jana Glasová porovnala aj ceny typických veľkonočných jedál. Údené bravčové mäso bolo drahšie o 27 %, šunka, klobása a saláma o 30 % drahšie ako pred minuloročnými sviatkami. Za zemiaky sme si oproti vlaňajšku priplatili až cca 50 %, za cibuľu 67 %, majonézu o 38 % a kyslé uhorky o 29 %. No a výrazne drahšie bolo aj pečenie veľkonočných koláčov. Cukor je drahší zhruba  o 70 %, olej o 50 %, mlieko a múku viac než 40 %, margarín o 36 % a maslo o 19 %. Nájsť potraviny, ktorých ceny sú nižšie ako vlani, je takpovediac “umenie”. Nejaké to euro dokážeme ušetriť napríklad pri nákupe maku a o zhruba -3 % lacnejšie ako vlani nás vychádzajú jablká.