piatok 19. mája 2023

On-line: Hra o triedení

Na Slovensku sa stále netriedi toľko odpadu, ako je možné. Výsledky prieskumu, ktorý v minulom roku realizovala OZV ENVI - PAK na reprezentatívnej vzorke 1.000 respondentov ukazujú, že ľudia sa už základné druhy odpadu triediť naučili. Až 92 % opýtaných uviedlo, že odpad pravidelne triedi. Problém im však robia rôzne špecifické druhy obalov. Naučiť sa správne triediť odpady je teraz možné aj netradičnou hravou formou.

Slováci najčastejšie triedia plasty. Z nich relatívne dobre vieme triediť obaly z čistiacich prostriedkov, horšie sú na tom blistre od liekov, obaly z potravy pre zvieratá alebo obaly zo sladkostí či slaných pochutín. Pri kovoch dobre triedime napríklad konzervy, ale pri alobale už váhame. „Online ENVI hra je súčasťou našej iniciatívy Nezabúdajme triediť, v ktorej upozorňujeme na dôležitosť triedenia odpadu. Naša nová zábavná hra má povzbudiť ľudí k tomu, aby aj pri triedení postupne menili svoje správanie. Zároveň má veľký potenciál ďalej sa vyvíjať. Postupne by sme ju radi predstavili na školách a vo firmách, aby ju učitelia a zamestnávatelia mohli využiť v rámci svojich environmentálnych aktivít,“ deklaruje Katarína Kretter.

„Keď mám nejaké nejasnosti, čo sa ako triedi, zisťujem si informácie na stránkach o triedení, akou je napríklad www.triedime.sk. Online hra ma veľmi potešila, lebo nás všetkých hravou formou vzdeláva. Verím, že má veľký potenciál, aby si ju obľúbili najmä deti a tie dohliadli na triedenie problematickejších druhov odpadu vo svojich domácnostiach,“ vraví herečka Zuzana Vačková, ktorá sa rozhodla hru verejne podporiť. Urobili tak aj ďalšie známe osobnosti a influenceri. Je medzi nimi aj bývalý profesionálny hokejista Boris Valábik: „Tak ako pri všetkom, čo robíme, treba aj chcieť, aj vedieť. Aj vďaka tejto hre sa môžu ľudia dozvedieť, kde patrí odpad, o ktorom majú pochybnosti. Ako príklad uvediem téglik od jogurtu. Viete, ako ho máte správne vytriediť?“

Cieľom hry na https://hra.triedime.sk/ je chytiť čo najviac odpadov do správneho kontajnera. Za každý správne chytený odpad získavate jeden bod. O život prídete, keď chytíte nesprávny odpad, alebo keď vám správny odpad spadne na zem. Hra má 5 základných úrovní, v ktorých postupne chytáte plasty, sklo, papier, kovové obaly a nápojové kartóny. Pre postup do ďalšej úrovne je potrebné chytiť 10 správnych odpadov. Po 5. úrovni nasleduje bonusová, kde sa po 10 chyteniach automaticky mení kontajner a chytáte iný druh odpadu bez predchádzajúceho upozornenia. Hra končí, keď stratíte všetky 3 životy.  Motiváciou hry je aj súťaž o viaceré ceny, ktorá sa začína 15.mája a potrvá do konca júna 2023.