štvrtok 19. októbra 2023

Radíme: Ako si ochrániť peniaze

Chránite si svoje peniaze dostatočne? Podľa prieskumu mBank má skúsenosť s ohrozením svojich financií takmer každý tretí Slovák (30%) a s ohrozením citlivých informácií takmer každý druhý Slovák (47%). Na čo si treba dávať pozor?

Expert na kyberbezpečnosť Karol Suchánek odporúča pri problémoch s bankovou kartou jej okamžitú blokáciu a telefonicky ihneď kontaktovať banku. Pre bezpečný on-line nákup je vhodná samostatná karta, na ktorú si prevediete iba časť finančných prostriedkov. Rovnako je dôležité vybrať si dobrý e-shop a neklikať automaticky na rôzne zľavové ponuky doručené do mailu. Najskôr je vhodné overiť, či ide o e-mail skutočného e-shopu, jeho kontaktné informácie, recenzie na jeho služby. Nenechajte sa zlákať príliš výhodnými ponukami ani stresovať sa časovými limitmi. Nepodliehajte nátlaku a overujte si informácie. Rovnako neodklikávajte bezmyšlienkovito všetky správy, notifikácie a žiadosti o autorizácie. Nepreposielajte autorizačné kódy. Notifikácie z banky o pohybe na účte vás môžu upozorniť, či platby odišli a v akej výške. Pre istotu využívajte aj mesačný výpis z účtu a skontrolujte si transakcie. Na internetbanking vždy používajte mobilné dáta. Vo verejnom priestore si môžete myslieť, že sa pripájate napr. na nejakú hotelovú wi-fi, a pritom môže ísť o útočníka, ktorý si vytvoril falošný wi-fi hotspot. Alebo sa stáva, že je hacknutá existujúca wi-fi sieť. Buďte preto obozretný.

Tomáš Mika, špecialista IT bezpečnosti, upozorňuje na dôležitú ochranu citlivých údajov: heslo, číslo karty, PIN. Nepodliehajte nátlaku, či už cez telefón alebo maily. Banka, polícia, aj vaši najbližší buď všetky potrebné údaje majú, alebo ich poznať nepotrebujú. Netreba podceňovať ani heslo - malo by mať aspoň 8 znakov, obsahovať malé a veľké písmená aj číslice. Pre každý svoj účet používajte unikátne heslo. Skontrolujte si na haveibeenpwnd.com, či sa vaša mailová adresa aj s heslom neobjavila v databázach, ktoré unikli. Najlepšie je, ak si heslá zapamätáte, prípadne využívajte správcu hesiel. Nezabúdajte na svätú trojicu: sťahovať z overených zdrojov, používať antivírus a neodkladať aktualizácie. Nespúšťajte svoje zariadenie z očí. A čo najviac zálohujte! Chcete sa prihlásiť do internet bankingu? Nehľadajte webovú adresu svojej banky pomocou vyhľadávača, ale napíšte mBank.sk priamo do adresného riadku prehliadača. Podvodníci totiž využívajú reklamy v prehliadačoch, takže sa podvodné weby dostávajú medzi prvé výsledky. A potom je to už len o vašej pozornosti, či si všimnete, že je odkaz na mbank.sk alebo rnbank.sk. Nezabudnite, že vaša banka od vás nikdy nechce prihlasovacie údaje, rodné číslo, číslo karty a nikdy vás do ničoho nenúti.