pondelok 25. marca 2024

Radíme: Máte opar? Nebozkávajte dieťa!

Až 90 % dospelej populácie je nositeľom vírusu herpes simplex, ktorý spôsobuje bolestivý opar. Nepríjemné opary nevznikajú náhodou. Ide o vírusové ochorenie, ktoré ste s najväčšou pravdepodobnosťou získali už v detstve. Nechcete rovnaký „suvenír“ podarovať svojim deťom? Poradíme vám, ako zamedziť jeho šíreniu.

Herpes simplex je jedným z rozsiahlej skupiny herpetických vírusov. Spôsobuje väčšinou bolestivé a často sa opakujúce opary lokalizované najčastejšie na mäkkej, tenkej a bohato prekrvenej pokožke pier a ich bezprostredného okolia. Herpes simplex vírus má dva varianty. Prvým je HSV-1 – k nákaze dochádza najčastejšie už v detskom veku, kedy sa prejavuje ako tzv. herpetická gingivostomatitída. Prenáša sa osobným kontaktom, kvapôčkovou infekciou, ale aj používaním rovnakého príboru či uteráka a deti ho zvyknú najčastejšie chytiť od dospelej osoby, ktorá je nositeľom vírusu. Na začiatku môže mať príznaky podobné chrípke, akými sú horúčka, únava a strata chuti do jedla. Neskôr sa však objavia bolestivé pľuzgiere v ústnej dutine, často na ďasnách, tvrdom podnebí alebo na zadnej časti jazyka. Zväčša sa zacelia do dvoch týždňov. Po zahojení však vírus naďalej zostáva driemať v tele a reaktivuje sa pri oslabenej imunite, silnom UV žiarení, hormonálnych zmenách či strese. Infekcia druhým variantom HSV-2 je pravdepodobnejšia u dospievajúcich a dospelých ľudí – k jej nákaze dochádza orálno-genitálnymi sexuálnymi aktivitami.

Keď sa infekčný vírus prejaví oparom, je potrebné byť obozretným. Obzvlášť pri malých deťoch. „Okolie pier a tváre je najháklivejšou oblasťou na prenos tohto vírusu. Pokiaľ ste spozorovali bolestivý pľuzgierik plný tekutiny určite nebozkávajte svoje dieťa. Bábätká a deti približne do 3 rokov sú najzraniteľnejšou skupinou na prenos tohto vírusu. Vo vyššom veku k nemu ľudia prichádzajú už len zriedkakedy,“ radí dermatovenerologička MUDr. Regina Paulinyová. Dodržiavajte tiež jednoduché zásady, ktoré zamedzia šíreniu vírusu:
- Používajte svoj príbor a pohár, držte ich oddelene od ostatného riadu.
- Používajte vlastný uterák a podobne, ako pri príbore zamedzte jeho kontaktu s ostatnou bielizňou.
- To isté platí aj o návliečke na vankúš a lôžkovinách – nezdieľajte ich s ostatnými členmi rodiny.
- Oddeľte svoju zubnú kefku od kefiek ostatných, ak to tak nerobíte automaticky a v období výsevu majte aj vlastnú tubu so zubnou pastou.
- „Nepožičiavajte“ si navzájom kozmetiku a aplikátory líčidiel po výseve infekcie dezinfikujte.
- Nedotýkajte sa postihnutých miest rukami a ak sa tak stane, ruky si dôkladne umyte.
- Obzvlášť opatrní buďte, keď má niektorý z členov rodiny drobné poranenia – narušená kožná bariéra je ideálnou plochou na preniknutie herpetického vírusu do tela.