piatok 8. februára 2019

Radíme: Jedinečné, zapamätateľné a bezpečné heslo, ktoré si už nebudete musieť meniť


Jedinečné a zároveň zapamätateľné heslá sú silnejšie a efektívnejšie ako ich pravidelná zmena. Odborníci sformulovali niekoľko jednoduchých krokov, ktoré vám pomôžu vytvoriť si vlastnú sériu jedinečných hesiel. Ak si chcete život uľahčiť ešte o čosi viac, zvážte inštaláciu nástroja na správu hesiel, ktorý si heslá zapamätá namiesto vás.

Heslá sú bežnou metódou autentifikácie pre on-line účty, ale vymyslieť heslo, ktoré je bezpečné a zároveň ľahko zapamätateľné nie je vždy jednoduché. Práve naopak, je to stále ťažšie, pretože ľudia majú čoraz viac on-line účtov. Ak zvolíte jednoduché heslo, ktoré sa ľahšie pamätá, riziko jeho prelomenia je vyššie. Ak si naopak vyberiete zložitejšie heslo, je väčšia pravdepodobnosť, že ho zabudnete, takže pravdepodobne sa rozhodnete používať ho na viacerých účtoch. Experti Kaspersky Lab predpokladajú, že najväčšou zraniteľnosťou hesiel je ich opätovné použitie. Ako ukázal nedávny únik vyše 700 miliónov emailových adries a miliónov nezašifrovaných hesiel, dáta sa dajú ľahko skombinovať a použiť v útokoch typu credential stuffing, kde hackeri pracujú s kombináciami mailov a hesiel obetí, aby sa dostali do iných ich účtov, kde používajú rovnaké heslo.

Zmena hesla riziko neznižuje, dôležitá je sila hesla, ktorá by nemala byť postavená na jeho zložitosti, ale na jedinečnosti. „Mnohým nie je úplne jasné, čo silné heslo v skutočnosti znamená. Niektoré webové stránky vyžadujú zložité heslá, ktoré obsahujú najmenej osem alebo viac veľkých a malých písmen, čísel a špeciálnych znakov. Veľa používateľov si myslí, že práve to je to silné” heslo, a tu narážame na problém“, hovorí David Jacoby, bezpečnostný analytic a dodáva: „Dobrou správou je, že silné nemusí znamenať strašné! Ak sa pozriete na problém z hľadiska bezpečnosti, zistíte, že heslá sú všeobecne silné, ak sú jedinečné pre vás a používané pre jeden účet. Existujú jednoduché spôsoby, ako ich urobiť jedinečnými a zároveň nezabudnuteľnými. K dispozícii sú tiež bezpečné nástroje na správu hesiel, ktoré umožňujú vytvárať a používať desiatky unikátnych hesiel." Najbezpečnejšie riešenia na správu hesiel ponúkajú robustné funkcie šifrovania, takže existuje len malé riziko narušenia vašich údajov treťou stranou.

Odporúčaný postup:
Krok 1: Vytvorte si jadro hesla (časť hesla, ktorá sa nemení) - Použite frázu, text skladby, citát z filmu, detskú riekanku alebo niečo, čo si ľahko zapamätáte. Použite prvé písmeno z prvých troch až piatich slov. Medzi každé písmeno vložte špeciálny znak: @ / # atď. Odteraz môžte toto jadro použiť pri tvorbe všetkých vašich hesiel.

Krok 2: Využite silu asociácie - Keď vymýšľate heslo na prihlásenie sa do on-line účtu (Facebook, Instagram, eBay, zoznamovacie stránky, on-line bankovníctvo, nákupné alebo herné stránky atď.), zapíšte si prvé slovo, ktoré vás v spojitosti s touto stránkou napadne.
Ak si napríklad nastavujete heslo na Facebooku, môže vás napadnúť modrá farba, ktorú má Facebook v logu: jednoducho pripojte slovo “modrá” k jadru hesla. Na prvý pohľad takéto heslo nedáva síce žiaden zmysel, ale keďže pre vás je osobné a poznáte spôsob, ktorý ste použili na jeho vygenerovanie, ľahko si ho zapamätáte.