utorok 5. februára 2019

Trend: Mladá generácia vyrastá v on-line svete


Deti a mládež trávia stále viac času on-line, čo viacerým rodičom spôsobuje starosti spojené s ich ochranou pred množstvom nebezpečenstiev a kybernetických útokov.

Podľa prieskumu Správanie mladých ľudí a ich rodičov v on-line priestore (marec 2018,  IPčko.sk a Kaspersky Lab) slovenskí a českí tínedžeri trávia na internete v priemere takmer 3 hodiny denne. Pre rodičov je tak ťažké ustriehnuť, čo ich ratolesti na internete sledujú. Až 52 % mladých ľudí komunikuje s ľuďmi, ktorých pozná iba on-line a 12 % s nimi hovorí o citlivých (často aj intímnych) záležitostiach. A vyše 60 % mladých ľudí sa priznáva, že sa niekedy k nevhodnému obsahu na internete dostanú.

Test sa zameral na výkon aplikácií tretích strán určených na ochranu detí a interných bezpečnostných nástrojov operačného systému, ktoré majú deti v on-line svete chrániť pred nástrahami, akou je napr. kyberšikana, prístup k obsahu pre dospelých, zneužitie súkromných údajov, ale aj kontrola času stráveného na digitálnych zariadeniach a pod. Keďže operačné systémy poskytujú iba základné ochranné nástroje, je nevyhnutné, aby rodičia zabezpečili dostatočnú ochranu svojich deti pred rozmáhajúcimi sa hrozbami na internete. A nato potrebujú komplexný softvér.