piatok 4. septembra 2020

Radíme: Rúško musí zakrývať ústa aj nosové dierky

Jednorazové alebo plátenné rúška pri dlhšom používaní nezabudnite vymeniť! Hlavný hygienik SR Ján Mikas odporúča odložiť vlhké rúško do čistého mikroténového vrecúška. S jednorazovými rúškami sa vyhodí do odpadkového koša ako bežný komunálny odpad. Plátenné rúška je potrebné oprať v práčke aspoň na 60 °C s bežne dostupnými pracími prostriedkami, prípadne vyvariť a následne ožehliť suchým teplom. 

Ako správne použiť rúško:
  • Pred použitím rúška je potrebné očistiť ruky vodou a mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom. 
  • Rúško je potrebné nasadiť tak, aby priliehalo k tvári a zakrývalo ústa aj nosové dierky: len tak dokážeme účinne chrániť seba a svoje okolie. 
  • Minimalizujte dotyk s rúškom počas jeho nosenia. 
  • Tvárové rúško je potrebné vymieňať za nové, ak je poškodené, vlhké alebo špinavé. 
  • Jednorazové rúška nie sú určené na opätovné používanie. 
S rúškom manipulujte prostredníctvom gumičiek alebo šnúrok, neodstraňujte ho úchopom na prednej strane, pretože môže byť pokryté patogénmi. Po odstránení rúška je dôležité umyť si ruky mydlom a vodou, respektíve ich vydezinfikovať. Na dôkladné umývanie a dezinfekciu rúk je potrebné dbať pravidelne počas celého dňa - neumytými rukami sa šíri až 80 % infekcií. 

Tvárové rúško je kľúčovou ochrannou pomôckou, ktorou zabraňujeme šíreniu nového koronavírusu do okolia. Vírus totiž prenáša aj osoba bez príznakov ochorenia, ktorá nemusí vedieť, že je jeho nosičom, no je tiež infekčná. Nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dopad na zdravie osoby. Táto dezinformácia môže vzniknúť z pocitu nedostatku vzduchu spojeného s nezvykom nosenia tvárového rúška. Jednorazové aj plátenné masky sú porézne, čo umožňuje normálne dýchacie funkcie.