pondelok 31. augusta 2020

Radíme: Pozor na DCC

V zahraničí by sme si mali dávať pozor na službu s názvom Dynamic Currency Conversion (DCC), ktorú ponúkajú prevádzkovatelia bankomatu alebo terminálu. 

Pri výbere hotovosti alebo platbe kartou máme možnosť zaúčtovať transakcie v lokálnej mene, ktorej zmena do EUR prebehne neskôr, realizuje ju banka klienta, ktorá určí kurz prevodu. Ak ale zvolíme okamžité zúčtovanie cez DCC, transakcia prebehne podľa výmenného kurzu, ktorý si stanovuje samotný prevádzkovateľ. S vysokou pravdepodobnosťou bude tento kurz výrazne nevýhodnejší ako kurz banky, ktorá kartu vydala.

Zablokovať konverziu mien DCC na karte vopred umožňuje mobilná aplikácia mBank. Možnosť zablokovať DCC prostredníctvom internetového bankovníctva plánuje banka predstaviť neskôr, ešte v tomto roku. Klienti banky si ako prví na Slovensku môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie zablokovať aj výbery z bankomatov s tzv. surcharge poplatkom, majú tiež možnosť zablokovať magnetický prúžok na svojej platobnej karte. Môžu sa tak veľmi flexibilne a rýchlo chrániť pred účtovaním zbytočných poplatkov či zneužitím karty pri cestovaní do zahraničia.