streda 31. mája 2023

Novinka: Odhalenie rakoviny prostaty

Rakovina prostaty je druhou najčastejšou formou rakoviny u mužov. Lekári ju počas života diagnostikujú jednému z ôsmich mužov. Unikátny krvný test od slovenskej spoločnosti, zatiaľ v režime samoplatby, dokáže s najvyššou presnosťou odlíšiť nezhubné zväčšenie prostaty od onkologického rizika. Inovatívna, neinvazívna metóda vychádza z hodnotenia tzv. glykánov na povrchu bielkovín, ktorý získal v roku 2022 Nobelovu cenu.

Rakovina prostaty si vyžiada ročne stovky životov aj na Slovensku. Začína sa nenápadne a zo začiatku nebolí. Slabý alebo prerušovaný prúd moču, bolesti a pálenie pri močení, krv v moči alebo v semennej tekutine či bolesť v krížoch alebo bedrách patria medzi najčastejšie varovné príznaky, že prostata nie je v poriadku. Rizikovými faktormi sú najmä genetika, vyšší vek aj hormonálna nerovnováha, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie a tiež obezita. Netreba zanedbávať preventívne urologické prehliadky, najmä po 50. roku života. Ak sa totiž toto ochorenie odhalí včas, úspešnosť vyliečenia je vyše 90 %.

Inovatívne slovenské riešenie prináša revolúciu vo včasnej a presnej diagnostike rakoviny prostaty. Namiesto nutnosti podstúpiť bolestivú biopsiu už jedno neinvazívne vyšetrenie z krvi bezpečne odlíši nezhubné zväčšenie prostaty od onkologického ochorenia. Určí teda, u ktorých mužov je biopsia skutočne potrebná a u ktorých nie. A čo je hlavné, odhalí rakovinu prostaty už v počiatočných štádiách, kedy môže byť úspešne liečiteľná. Vychádza z metódy sledovania tzv. glykánov na povrchu bielkovín. Práve jej sa začali venovať aj slovenskí vedci s dlhoročnými skúsenosťami práce v Slovenskej akadémii vied v oblasti biotechnológií. „Glykány sú, zjednodušene povedané, cukry na povrchu bielkovín a je podľa nich možné zistiť, v akom stave sa bunky nachádzajú. Ich sledovanie dokáže veľmi účinne odhaliť už v skorom štádiu aj rakovinový proces v bunke,“ upresnil vedec Ján Tkáč.