streda 25. októbra 2023

On-line: Digitálna očista

Spánkoví odborníci tvrdia, že rok od roku máme kratší a menej kvalitný spánok. Až 90 % duševných chorôb je spojených s poruchami spánku. Aj tri štvrtiny opýtaných Slovákov (75 %) si uvedomujú, že majú problémy s dĺžkou a kvalitou spánku. No len vyše 36 % z nich sa snaží túto situáciu zmeniť. Prieskum spánkových návykov 2023 (SPP, vyše 1.100 respondentov) bol realizovaný v rámci iniciatívy Digitálna očista s cieľom uvedomelého používania digitálnych technológii, ktoré spotrebúvajú veľké množstvo elektrickej energie a produkujú nezanedbateľnú časť CO2. 

„Človek, ktorý nemá dostatok odpočinku, je zábudlivý, nekoordinovaný, horšie komunikuje, pomalšie rozpráva, má sklon k agresivite. Môže byť chorľavejší, mať slabšiu imunitu a často pociťovať hlad,“ popisuje negatívne následky chýbajúceho spánku neurovedec a odborník na spánok Tomáš Eichler.

Podľa výsledkov prieskumu takmer polovica opýtaných venuje viac ako dve hodiny pred spánkom sledovaniu televízie, zábave so smartfónom či práci na počítači. Podobné množstvo, necelých 50 %, dokonca ani nepovažuje za dôležité tento čas obmedzovať. Až 66 % účastníkov priznáva, že si mobil berie aj do postele, čo nám podľa expertov na spánok vôbec neprospieva. „Modré svetlo bráni tvoreniu melatonínu, hormónu, ktorý vyvoláva ospalosť a synchronizuje biologické rytmy celého tela. Navyše, mobil v posteli predstavuje mentálny stimul a môže nám brániť v pokojnom spánku,“ vysvetľuje Tomáš Eichler. Na digitalnaocista.sk nájdete rady a tipy, ako znížiť svoju uhlíkovú stopu, šetriť energie a v dôsledku toho aj lepšie spať.