piatok 3. novembra 2023

Upozorňujeme: Zvieratá na ceste

Ako zareagujete, keď vám do cesty vbehne zviera? Jeseň patrí k najrizikovejším obdobiam, kedy zrážky s lesnou a poľnou zverou spôsobujú škody na autách a ohrozujú naše zdravie. Dni sa skracujú, viditeľnosť sa zhoršuje, cesty sú mokré a šmykľavé. Zhruba od polovice septembra sa začína aj obdobie ruje, kedy je zver aktívnejšia a zároveň menej ostražitá.

Na voľne žijúce zvieratá môžete naraziť prakticky kdekoľvek, rizikovejšie sú však cesty cez les, medzi poľami a popri vodných tokoch. Zvieratá čoraz častejšie mieria aj do obytných sídiel, takže ich môžete stretnúť aj v obci. K zrážkam so zverou najčastejšie dochádza v mesiacoch september až november (rizikové sú ale tiež jarné mesiace, predovšetkým od apríla do júna). Zver je najviac aktívna nadránom za svitania a podvečer za súmraku, čo sa kryje so zhoršenou viditeľnosťou na ceste a zároveň s dopravnými špičkami. Ráno je stretnutie so zverou najpravdepodobnejšie medzi 5.00 a 7.00 hodinou, večer zver stretnete najčastejšie medzi 18.00 a 21.00 hodinou. Niektoré cesty sú označené dopravnou značkou upozorňujúcpu na zvýšený výskyt zveri. Zvlášť pri zníženej viditeľnosti tu jazdite viac predvídavo. Takisto spomaľte tam, kde ste už nejaké lesné či poľné zviera videli. Možno predpokladať, že ich tam bude viac.

Univerzálna rada čo robiť, keď vám zviera vbehne do cesty, neexistuje. Blog Fingo radí nereagovať zbrklo a vyhnúť sa prudkým vyhýbacím manévrom. Riskujete šmyk, auto by ste mohli prevrátiť, naraziť s ním do stromu alebo do protiidúceho vozidla. A to by mohlo mať ešte horšie následky ako samotná zrážka so zvieraťom. Na zver zatrúbte a začnite brzdiť. Ak sa kolízii nedá zabrániť, so zvieraťom sa pokúste zraziť pokiaľ možno kolmo. Po zrážke so zvieraťom nemanipulujte. S uhynutou či zranenou zverou totiž môžu nakladať len poľovníci alebo ochranári, ktorých po nehode privolá polícia. Ak by ste zviera naložili do auta a odviezli, dopustili by ste sa trestného činu pytliactva.

Ako postupovať po zrážke
  • Overte zdravotný stav všetkých spolusediacich v aute. V prípade zranenia privolajte záchranku
  • Overte, či vám od zrazeného zvieraťa nehrozí nebezpečenstvo. Ak áno, nevystupujte z vozidla.
  • Zaistite spolucestujúcich a miesto nehody – ak je to možné, odstavte vozidlo čo najbližšie k okraju vozovky, zapnite výstražné svetlá, oblečte si reflexné vesty a umiestnite na cestu výstražný trojuholník.
  • Privolajte políciu, ktorá zaistí miesto nehody, zdokumentuje ju a privolá užívateľa poľovného revíru.
  • Pokiaľ je vaše auto nepojazdné, kontaktujte asistenčnú službu poisťovne a škodu nahláste.