pondelok 4. decembra 2023

Novinka: ePeňaženka

Na overovanie pravosti pokladničných dokladov slúži nová aplikácia finančnej správy ePeňaženka. Po registrácii používateľom ponúka niekoľko výhod od virtuálneho úložiska dokladov až po štátom garantovanú formu reklamácie. Stiahnuť si ju je možné z platformy Google Play a App Store.

Primárnym cieľom je nahradiť staršiu formu overovania pokladničných dokladov a priniesť novú službu na ukladanie „bločkov“. Zároveň sa pri používaní aplikácie budú môcť jej používatelia opäť zapojiť do boja s vydávaním falošných pokladničných dokladov. Pri kontrole (skenovaní QR kódu) dokladu sa aplikácia bude pýtať viacero otázok na overenie základných údajov. Funkčnosť overovania a nahlasovania nezrovnalostí na pokladničných dokladoch bude dostupná aj neprihláseným používateľom. Uložený pokladničný doklad by sa navyše nemal stratiť alebo znehodnotiť. Pokladničné doklady budú k dispozícii aj pri používaní iných mobilných zariadení alebo ak sa pôvodné zariadenie stane nefunkčným.

Sprievodnou službou bude možnosť použitia uložených detailov dokladov na reklamačné konanie. Ide tak o prvú štátnu aplikáciu, ktorá bude slúžiť aj na reklamačný proces. Po registrácii emailovou adresou budú všetky pokladničné doklady uložené vo virtuálnej forme. Registrácia je potrebná, aby si reklamáciu mohol uplatniť vždy iba jeden používateľ pre konkrétny doklad a súčasne, aby ich mal kedykoľvek k dispozícii a mohol si ich v rámci aplikácie naskenovaním QR kódu uložiť. Aplikácia umožní overovať ten istý pokladničný doklad viacerým používateľom, no uložiť si ho môže len prvý, registrovaný používateľ, ktorý bude mať nárok na prípadnú reklamáciu, ostatní nie.

Aplikácia je dostupná pre zariadenia s operačným systémom Android a iOS, zároveň tiež pre zariadenia bez Google služieb, podobne ako pri zavedení VRP2. S cieľom uľahčiť jej používanie je pripravená špecializovaná podstránka na portáli finančnej správy, kde nájdu používatelia všetky dôležité informácie vrátane používateľskej príručky. Nápomocné je aj call centrum na tel. čísle 048/43 17 222, kde záujemcom ochotne poradia konzultanti a zodpovedajú prípadné otázky.