utorok 24. októbra 2017

Aktuálne: Nemocnica roka 2017
Tretí ročník hodnotenia nemocníc inštitútom INEKO podľa vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti za obdobie 2013-2016 zverejnil výsledky. 

Ocenenie Nemocnica roka 2017 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala minulý rok tretia Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) SNP Ružomberok – FN, ktorá tak predstihla minuloročného víťaza – Fakultnú nemocnicu (FN) Nitra. Na tretie miesto sa dostala Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica. Bodové rozdiely medzi týmito nemocnicami boli relatívne tesné. Ostatné štátne nemocnice za nimi zaostali už výraznejšie. Naopak na nelichotivom predposlednom mieste vo svojej kategórií, a to napriek tomu, že ako jediná nemocnica exceluje pri všetkých indikátoroch kvality skončila Univerzitná nemocnica Bratislava a na konci rebríčka sa aj po roku umiestnila FNsP Žilina.

V kategórii všeobecných nemocníc jednoznačne obhájila ocenenie Nemocnica roka 2017 Ľubovnianska nemocnica, n.o., čím dosiahla už tretie víťazstvo v rade. Druhé miesto obsadila, rovnako ako minulý rok, Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica a tretiu pozíciu štátna Nemocnica Poprad, a.s. Ide o zopakovanie poradia na prvých troch miestach spred roka. Skokanom roka sa stala Nemocnica Snina, s.r.o., keď si medziročne polepšila o 15 priečok a vyšplhala sa až na 9. miesto. Na opačnej strane rebríčka sa ocitli zhodou okolností rovnaké tri nemocnice ako minulý rok. Z úplného dna sa však dostala Nemocnica v Galante, ktorá sa na rozdiel od stagnujúcich nemocníc z Považskej Bystrice a z Bojníc medziročne zlepšila.

INEKO preberá dáta od zdravotných poisťovní, zdravotníckych zariadení, MZ SR, VÚC, ÚDZS a ďalších inštitúcií. Prípadné chyby sa snaží zisťovať a priebežne odstraňovať. Keďže ešte nie sú údaje zo systému DRG o náročnosti diagnóz hospitalizovaných pacientov v jednotlivých nemocniciach (tzv. Case Mix) dostatočne validné, nemožno ich zatiaľ použiť na „rizikové váženie“ niektorých ukazovateľov kvality, a preto nemožno brať výsledky ocenenia Nemocnica roka 2017 ako komplexný obraz o kvalite zdravotníckych zariadení.