piatok 1. februára 2019

Aktuálne: Škandál s poľským mäsom

Prostredníctvom systému rýchleho varovania dostali Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR a Úrad verejného zdravotníctva informácie o dodávkach hovädzieho mäsa na územie SR, ktoré sú aktualizované aj na internete. 

V prevádzkach  Čečejovce (sklad potravín), Levice, Jelšava, Kysucké Nové Mesto, Trenčín a Varín (predajne) budú vykonané kontroly príslušnými regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami. Podľa riaditeľa ŠVPS bolo takmer 300 kilogramov mäsa z rizikového hovädzieho dobytka z Poľska distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku. Dodávky mäsa z inkriminovaného poľského bitúnku mali traja spracovatelia na východe Slovenska - v Bardejove, Gaboltove a Bidovciach. Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ihneď po zverejnení škandalóznych informácií o poľskej hovädzine spustil cielené kontroly spracovateľských prevádzok a vyslal na cesty potravinových a veterinárnych inšpektorov. Tí kontrolujú vozidlá prepravujúce mäso.

Poľsko vyviezlo podľa predstaviteľa poľskej štátnej veterinárnej správy Pawela Niemczuka približne 2.500 kilogramov mäsa z chorých kráv, ktoré boli nelegálne zabité, do 10 krajín Európskej únie. Mäso skončilo vo Fínsku, Maďarsku, Estónsku, Rumunsku, Švédsku, Francúzsku, Španielsku, Litve, Portugalsku a na Slovensku a bolo tiež distribuované na 20 predajných miest v Poľsku. Škandál vypukol po tom, ako súkromná televízia TVN24 priniesla šokujúce zábery z bitúnka v meste Ostrów Mazowiecka na severovýchode Poľska. Zamestnanci tam zabíjali aj choré a staré hovädzie zvieratá a ich mäso ďalej predávali, čím ohrozovali zdravie ľudí.