štvrtok 23. mája 2019

SR: Upozornenia o konci platnosti technickej a emisnej kontroly

V niektorých oblastiach Slovenska boli zaznamenané zvýšené čakacie lehoty na absolvovanie technickej a emisnej kontroly. Je to dôsledok zvýšeného odborného dozoru spojeného s využitím monitorovacích záznamových zariadení druhej generácie, ktoré sa zaviedli na základe zákona. 

Na pracoviskách technickej a emisnej kontroly pribudli kamery, ktoré dôkladnejšie pokryjú celý priebeh kontrol. Zámerom má byť, aby sa kontroly robili poctivejšie a aby na cestách jazdili bezpečnejšie autá. Súčasne sa podľa rezortu dopravy potvrdzuje, že rozhodnutie zvýšiť kapacity siete STK z minulého roka bolo správne. Keďže tieto stanice sa ešte iba budujú, rezort dopravy reagoval na zvýšený nápor na vykonanie kontrol úpravou zmeny lehôt v notifikáciách, ktoré registrovaných vodičov včas upozornia na končiacu sa platnosť technickej a emisnej kontroly. SMS alebo emailové upozornenia budú odosielané prevádzkovateľom vozidiel, ktorí sa zaregistrovali na stránke jiscd.sk v lehotách 30 a 60 dní pred koncom platnosti TK a EK.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR vydalo 48 rozhodnutí o povolení na zriadenie stacionárnej stanice technickej kontroly nad rámec existujúcej siete. Zo  zoznamu vydaných povolení už má vydané oprávnenie na vykonávanie technickej kontroly jedna spoločnosť. Ostatné subjekty sú stále v rôznom štádiu rozpracovanosti. Kontrolné stanice budú musieť mať svoje materiálne a technické zabezpečenie, vrátane personálneho obsadenia ľudí, ktorí budú mať potrebné certifikáty a absolvovať potrebné školenia.