utorok 23. júla 2019

Trend: Zmena zamestnania

V najbližších troch mesiacoch uvažuje o zmene práce tretina Slovákov a ďalšia takmer štvrtina túto možnosť úplne nevylučuje. Konkurencia ich k sebe láka aj na vyšší plat. 

Zamestnávatelia musia zostať v strehu, viac než polovica zamestnancov sa buď chystá (33 %), alebo sa rozhoduje (23 %) o zmene zamestnania. Podľa prieskumu personálnej agentúry Manuvia (prostredníctvom Instant Research na jar 2019 na  vzorke 1.050 zamestnancov) pri úvahách o zmene práce rozhoduje pre viac než štvrtinu zamestnancov už suma 100 eur. Až dve tretiny zamestnancov by požadovali zvýšenie platu o 200 eur a viac. Novú prácu si chcú nájsť predovšetkým mladšie vekové skupiny a ľudia so základným vzdelaním, teda veľmi často ľudia na pozíciách, ktoré je už dnes veľmi ťažké obsadiť. K regiónom, kde ľudia uvažujú o zmene práce najčastejšie, patrí Bratislavský, Banskobystrický, Košický, Nitriansky, Prešovský a Trenčiansky kraj (nad 30 %). Oproti ostatným regiónom je v Bratislave už tradične nízka nezamestnanosť. Hlavné mesto sa stalo akýmsi centrom pracovného trhu Slovenska. Netreba zabúdať ani na Košice, kde sú silne zastúpené IT spoločnosti, ako aj na automobilky v Žilinskom, Nitrianskom a Trnavskom regióne, ktoré rádovo znižujú mieru nezamestnanosti. 

Nový zamestnávateľ by hľadal jednoduchšie v susednom Česku než na Slovensku, resp. aspoň tak to respondenti v prieskume vnímajú. Novú prácu by 6 % zamestnancov na Slovensku našlo prakticky okamžite. Každý desiaty človek by nemal problém nájsť si prácu do dvoch týždňov, takmer tretina ľudí do mesiaca a zostávajúcej polovici by hľadanie novej práce trvalo viac než mesiac. Vyhliadky na uplatnenie na trhu práce sa líšia podľa veku respondentov. Zatiaľčo 33 % mladých dospelých si myslí, že by im hľadanie práce trvalo len niekoľko týždňov, v skupine zamestnancov v preddôchodkovom veku je to 23 %. Pesimistickejšie sú ženy, ktoré uvádzali, že by im hľadanie novej práce trvalo viac než mesiac (59 % u žien a 40 % u mužov).