piatok 26. júla 2019

EU: Cestovanie láka

Takmer každý z nás vo svojom voľnom čase rád cestuje a spoznáva okolité alebo aj vzdialenejšie krajiny, či už za účelom oddychu, návštevy rodiny či známych, pobytu pri mori, turistiky, alebo jednoducho len z túžby spoznávania nových miest. V jednotlivých krajinách Európskej únie (EÚ) je úroveň finančných príjmov rôzna, a preto sú aj výrazné rozdiely medzi priemernými výdavkami na jeden výlet. Analýzu pripravila Poštová banka.

Podľa údajov z Eurostatu za rok 2017 aspoň raz vycestovalo 62 % obyvateľstva Európskej únie. Zo všetkých krajín únie boli najscestovanejšími Fíni - 9 z 10 obyvateľov strávilo pár dní na dovolenke mimo svojho domova. Vysoký podiel obyvateľov absolvujúcich aspoň jeden výlet za rok mali aj Holanďania (86 %), Švédi, Česi a Luxemburčania (81 až 82 %). Naopak najmenej cestujúcich za oddychom bolo v Rumunsku (27 %), Bulharsku (35 %) a Grécku (39 %). Podiel Slovákov, ktorí boli minimálne na jednej dovolenke, bol ešte vyšší než priemer únie (70 % vs. 62 %). Slovensko má spomedzi krajín EÚ najväčšie zastúpenie cestujúcich (až štvrtina) vo vekovej kategórii 35 až 44 rokov, ktorá je celkovo najbežnejšou vekovou kategóriou v únii. Najviac ľudí v dôchodkovom veku, teda obyvateľov nad 65 rokov užívajúcich si oddych (viac ako štvrtina obyvateľstva), je vo Švédsku, Francúzsku, Fínsku, Nemecku a Dánsku. 

V ktorých krajinách únie nájdeme najväčších cestovateľov? Na vrchole tohto rebríčka boli opäť Fíni, ktorým šliapali na päty Švédi. Každý obyvateľ z týchto krajín totižto absolvoval v priemere až 8 výletov za rok. Zatiaľ čo Fíni preferovali kratšie dovolenky, cca 3-4 noci, tak Švédi si dopriali v priemere o 2 noci viac. Dáni na tretej priečke uzavreli rebríček trojice najväčších cestovateľov (7 výletov za rok zhruba na 4 noci). Priemer za úniu ako celok boli 4 výlety za rok na 5 nocí. Slováci si vyrazili v priemere za celý rok 2017 na dovolenku či výlet trikrát a strávili tam 4 až 5 nocí. Najmenej cestovali Gréci, na ktorých pripadli 1 až 2 výlety za rok, no tí keď si už dopriali výlet, tak aspoň na 10 nocí, čo bol najvyšší priemer prenocovaní v únii. 

Aké boli priemerné výdavky prepočítané na jeden výlet v jednotlivých krajinách? Najviac boli ochotní utratiť za jeden trip Švédi (takmer 780 EUR) a Luxemburčania (762 EUR). Viac ako 600 EUR minuli aj obyvatelia Rakúska, Malty a Dánska. Priemer v únii ako celku bol 382 EUR. Slováci zaplatili za jednu dovolenku v priemere 247 EUR. Obyvatelia ostatných krajín V4 dali za výlet menej peňazí ako my. Najmenej z tohto zoskupenia a aj celkovo v únii minuli Česi a Rumuni (cca 135 EUR). 

Medzi top 3 destinácie Slovákov v roku 2017 patrila v prvom rade naša domovina. No v rámci V4 sme najmenej verní svojej krajine. Vyše polovica našincov navštívila nejakú časť Slovenska, kde strávila v priemere predĺžený víkend (3 noci), pričom jedna noc ich stála zhruba 43 EUR. Druhou najobľúbenejšou krajinou Slovákov bola blízka Česká republika. Tú si prišlo pozrieť 7,4 % Slovákov, pričom tu strávili v priemere 3 až 4 noci a cena za noc bola porovnateľná ako u nás (48 EUR). No a tretia priečka patrí našej obľúbenej prímorskej krajine, Chorvátsku, kam smerovali kroky takmer 7 % Slovákov. More sme si tam užívali 7 až 8 nocí, no za noc sme zaplatili takmer dvojnásobok toho čo u nás (79 EUR).

Patrí aj naša krajina medzi niekoho obľúbené destinácie? Naši českí bratia majú podobné preferencie, čo sa týka cestovania, ako my. Najradšej chodia na predĺžené víkendy (3-4 noci) v rámci svojej domoviny (takmer 70 %), kde za noc minú len 21 EUR, čiže polovicu toho čo my. Ak cestujú za hranice svojej krajiny, tak najčastejšie do Chorvátska (5 % Čechov) na 8 až 9 nocí a za noc tam nechajú necelých 50 EUR. A TOP3, Čechmi najnavštevovanejších krajín, uzatvára Slovensko, ktoré navštívilo 3,8 % Čechov v priemere na 4 noci a za noc u nás minuli priemerne 44 EUR. Aj Poliaci majú najradšej krásy svojej krajiny, navštívilo ju 64 % domácich v priemere na 5 nocí. No medzi ich obľúbené krajiny patrí aj Nemecko a Veľká Británia, kde v priemere strávili 12-15 dní. Aj Maďari najčastejšie chodia na výlety v rámci svojej krajiny (54 %), a to v priemere na 3 noci. Aj ich obľúbenou krajinou je Nemecko, a tiež radi navštevujú susedné Rakúsko. Slovensko nepatrí medzi TOP destinácie Poliakov, Maďarov ani Rakúšanov. Kam najradšej chodia Rakúšania? Iba tretina domácich si spravila výlet v rámci svojej domoviny, kde strávili v priemere 3 noci. Ich obľúbenými destináciami sú Taliansko a Chorvátsko, kde pravdepodobne vyrazili za pobytom pri mori. Do Talianska sa vybralo 10,5 % Rakúšanov na týždennú dovolenku (5-6 nocí), pričom za noc tam nechali až 137 EUR. Do Chorvátska cestovalo 8,5 % Rakúšanov na približne 7 nocí, pričom noc ich vyšla takmer 100 EUR. Podľa výdavkov za noc to vyzerá, že Rakúšania si vyberajú pri Jadranskom mori luxusnejšie ubytovanie v porovnaní s nami, a teda pravdepodobne uprednostňujú hotely so službami pred apartmánmi s vlastnou kuchyňou. 

A kde najčastejšie dovolenkujú obyvatelia ostatných krajín únie? Patrí aj na ich prvé miesto domovina? Veľa záleží od krajiny, a to predovšetkým od jej veľkosti a lokality. Napríklad takí Luxemburčania navštevujú často Portugalsko a Francúzsko (zhruba 16 až 18 %) a taktiež aj Španielsko. Obyvatelia Malty (viac ako 19 %) preferovali Taliansko a Britániu pred trávením času na ich domácom ostrove. Aj veľa Belgičanov smerovalo na dovolenku do Francúzska (viac ako 22 %) a do Španielska (takmer 14 %) radšej ako na dovolenku v domovskej krajine. Ešte dve krajiny únie mali inú cieľovú destináciu ako svoju domácu krajinu. A to Slovinci, ktorí mali na prvom mieste susedné Chorvátsko (až 43 %) a Cyperčania, ktorí uprednostňujú Britániu (22 %).