piatok 30. augusta 2019

Trend: Inteligentná domácnosť

Smart prvky sa stávajú bežnou súčasťou našich domácností. Z dôvodu úspory energií sú inteligentné riešenia nielen súčasťou novostavieb, ale zavádzajú sa tiež pri rekonštrukciách. A nejde pritom už iba o zapínanie či vypínanie spotrebičov na diaľku. 

Dnes je inteligentné riadenie možné medzi všetkými spotrebičmi: ovládanie svietidiel, žalúzií, vykurovanie interiéru, obsluha zabezpečovacieho a kamerového systému. Pri zriaďovaní inteligentných domácností sa najčastejšie využívajú dva systémy – drôtový a bezdrôtový. „Pri prvom riešení je potrebné prispôsobiť celú kabeláž v domácnosti Ak ide o novostavbu, rozhodne odporúčame drôtový systém, je to istota, nie je tam potrebné meniť batérie ani celý systém pravidelne kontrolovať. Bezdrôtový systém používame tam, kde už máme hotovú elektroinštaláciu a chceme z klasickej domácnosti urobiť inteligentnú. Ide teda hlavne o staršie stavby. Toto riešenie je v týchto prípadoch lepšie z hľadiska financovania, dá sa rozširovať, resp. je možné pridávať ďalšie funkcie aj postupne“, vysvetľuje Pavol Ruják. Pri stavbe domu sa dnes odporúča využiť tzv. hybridnú kabeláž, ktorá umožní v budúcnosti prerobiť domácnosť na inteligentnú oveľa jednoduchšie. 

V súčasnosti je veľkým hitom ovládanie domu hlasom. Tento systém zatiaľ funguje na anglické príkazy. Napríklad pri príchode domov poviete „Hello” a stiahnu sa žalúzie, zapne sa svetlo, napustí sa vaňa či zapne sauna. Všetky funkcie sa programujú vopred a klient si môže pokyny kedykoľvek ľahko zmeniť. Pre viaceré domy je videovrátnik už bežnou súčasťou moderného bývania. Novinkou však je, že môže byť prepojený s tzv. domácou inteligenciou. Kamera býva umiestnená pred domom. Ak nie ste doma, zvonček sa neozýva v dome, ale na telefóne cez internet ako videohovor. Vy tak automaticky vidíte, kto vás chce navštíviť. Ak ide o vítaného hosťa, môžete na diaľku otvoriť vstupnú bránu alebo vchodové dvere. Keď ste na dovolenke, vďaka inteligentnej domácnosti si dnes už viete skontrolovať a prispôsobiť na diaľku aj teplotu vášho domu.

V každej domácnosti je možné ušetriť na energiách 20 až 30 percent: v lete na chladení, v zime na kúrení. Závisí to od počtu využívaných komponentov inteligentnej domácnosti. Môžete napríklad počas celého dňa natáčať žalúzie podľa denného svetla, aby sa dom zbytočne neprehrieval a klimatizácia nešla naplno. Šetrí sa aj na kúrení, inteligentná domácnosť umožňuje nastaviť teplotu v každej miestnosti individuálne. Ak váš dom vie, že ste prišli domov, zapne teplotu napríklad na 23 stupňov a keď odchádzate, teplotu zníži. Ak chodievate domov o 16:00 hodine, dom začne prikurovať na 23 stupňov ešte pred vaším príchodom domov.