utorok 27. augusta 2019

Upozorňujeme: Podvodné volania najmä z Afriky

Polícia SR upozornila verejnosť prostredníctvom sociálnej siete na neznáme čísla, ktoré Slovákom volajú z Afriky a iných krajín. Na podozrivé čísla zo zahraničia, hlavne zo Stredoafrickej republiky, upozornili políciu obyvatelia Slovenska.

Aj v tejto novej vlne podozrivých volaní zostávajú rady rovnaké: nikdy takéto čísla nedvíhajte, ani nikdy nevolajte späť na zmeškaný hovor. Ak vám v zahraničí žije rodina, tak jej čísla určite máte uložené. Ak by sa niekto chcel so Slovákmi spojiť zo zahraničia, napríklad známy či vzdialená rodina, tak by pravdepodobne poslali aj SMS správu, ak na volanie nebude žiadna reakcia.

Polícia zároveň upozorňuje, že v prípade podvodných čísiel hrozí, že sa občanom navýši faktúra za telefonovanie o vysokú sumu. Ide o sieť premyslených, zahraničných podvodníkov, ktorí sú takmer nepostihnuteľní. Preto ich hovory ignorujte. Skoro už každý telefón umožňuje blokáciu čísel, preto tak urobte", dodala polícia s tým, že by mali zároveň o týchto číslach upovedomiť aj svojho operátora. Ak ani to nepomôže, je potrebné oznámiť to polícii.