streda 27. júla 2022

On-line: 5 nebezpečných zvykov

V digitálnom veku je nebezpečenstvo krádeže citlivých informácií po neuváženom kliknutí na internetový odkaz výraznejšie než kedykoľvek predtým. Od riskantných stránok na streamovanie až po lákavé emaily - všetci sme už boli vystavení riziku napadnutia on-line. Experti z Forbes Advisor vytvorili zoznam najbežnejších zvykov, ktoré vás môžu vystaviť riziku hekerského napadnutia.

1. Používať meno domáceho miláčika ako heslo: V prieskume Aura až 39  percent majiteľov domácich zvierat v USA priznalo použitie mena svojho domáceho maznáčika ako súčasť hesla k on-line účtu. A vo svete sociálnych médií je neuveriteľne ľahké získať toto meno. Podľa analytickej webovej stránky Google Ahrefs približne 2.600 ľudí denne hľadá rady o „hekovaní hesiel“. Snáď jedným z najviac nebezpečných zvykov je výber veľmi ľahko uhádnuteľného hesla a/alebo používanie jedného hesla pre množstvo prihlásení. Od phishingu po malvér existuje veľa spôsobov, ako sa heker môže dostať k vášmu heslu, najmä ak je to niečo ako váš dátum narodenia alebo meno vášho domáceho miláčika. Odporúča sa vytvoriť si zložité heslá, ktoré je ťažké uhádnuť a rôzne variácie pre rôzne prihlásenia. Jedným zo spôsobov, ako sledovať množstvo hesiel, je použitie aplikácie správcu hesiel. Používanie viacfaktorových autentifikačných systémov je pravdepodobne jedným z najefektívnejších spôsobov ochrany vašich on-line účtov.

2. Nepochopenie phishingových schém: Ohromujúcich 53.000 ľudí mesačne hľadá, čo znamená phishing, a hoci tento výraz počujeme neustále, pre mnohých ľudí je to stále záhada. Cieľom phishingu je oklamať ľudí, aby odhalili svoje osobné a dôverné informácie pomocou podvodných mailových správ alebo webových stránok. Sesterská schéma phishingu je smishing, kde sa rovnaké taktiky klamania používajú prostredníctvom telefónnych hovorov alebo SMS správ. Ako ich možno odhaliť? Pred kliknutím alebo súhlasom so zdieľaním súkromných informácií si pozorne prečítajte alebo počúvajte. Ak si myslíte, že by ste sa mohli stať obeťou phishingu, spojte sa s osobou alebo inštitúciou, z ktorej vás údajne kontaktujú.
Príklad: Dostali ste nezvyčajný e-mail od svojho šéfa, ktorý vám povedal, aby ste klikli na odkaz? Ešte raz skontrolujte mailovú adresu a spojte sa so svojím šéfom inými spôsobmi, aby ste skontrolovali platnosť tejto žiadosti predtým, ako spanikárite a kliknete na odkaz.

3. Nepoužívanie VPN: Verejné Wi-Fi siete nevyžadujú overovanie prístupu, čo hekerom uľahčuje získanie prístupu k vašim údajom pomocou techniky nazývanej Man-in-the-Middle (MTM). Tieto druhy útokov fungujú veľmi jednoduchým spôsobom. Hecker sa umiestni medzi dvoch komunikujúcich a dokáže zachytiť akékoľvek ich správy, a zároveň získava možnosť vydávať sa za jedného z nich. Skvelý spôsob, ako sa chrániť pred obeťou tohto útoku, je použitie VPN. Ako to funguje? Presmerovaním vášho internetového prenosu s cieľom zamaskovať vašu IP adresu, čo znemožňuje hekerom vás sledovať. Informácie, ktoré posielate cez internet, sú preto šifrované a stávajú sa nečitateľnými.

4. Mať silnú digitálnu stopu: Ako už bolo spomenuté, žijeme v digitálnej ére, kde je zverejňovanie všetkého o vašom živote on-line normalizované. Keď však hekeri získajú prístup k informáciám, akými sú obľúbená kaviareň, dátum narodenia a meno domáceho maznáčika, možno ich ľahko použiť na dešifrovanie vašich hesiel, najmä ak ste si zvolili nesprávne heslo. Tu je niekoľko spôsobov, ako znížiť svoju digitálnu stopu:
- Udržujte svoje sociálne médiá v súkromí.
- Odhláste sa zo starých emailov, ktoré nepoužívate.
- Vypnite miesta, inzerentov sociálnych médií a rozpoznávanie tváre.
- Zvýšte bezpečnosť svojich možností „žiadostí o priateľstvo“.

5. Ignorácia aktualizácií: Či už hovoríme o inteligentnom domácom alarme, telefóne alebo počítači, každá technológia je náchylná na napadnutie. Spoločnosti si to uvedomujú, neustále nachádzajú nové chyby a opravujú ich. Ak teda chcete zostať chránení, musíte sa uistiť, že si stiahnete najnovšie verzie softvéru a aplikácií, ktoré používate.