pondelok 25. júla 2022

Wi-Fi: Hotel či apartmán? Čo je bezpečnejšie na prácu?

Verejné hotelové Wi-Fi siete sú na prácu v zahraničí najnebezpečnejšie. O čosi lepšie sú na tom apartmány a dovolenkové domy. Bezpečnosť dovolenkovej práce v zahraničí začína už doma. Firmy by mali dnes určite mať svoju virtuálnu privátnu sieť, tzv. VPN. Vďaka nej je komunikácia a výmena dát šifrovaná. V tých lepších prípadoch ju heker prelomí až za niekoľko desiatok rokov. Na bankové operácie by sme však mali radšej minúť svoje mobilné dáta od operátora.

Verejné Wi-Fi siete, aj v hoteloch, ponúkajú síce bezplatný prístup k internetu, spravidla však prinášajú aj veľké hrozby. „Niektoré majú čoraz častejšie prístupový bod bez hesla, čo predstavuje veľmi jednoduchý prístup pre vás, ale aj pre hekerov. Do akéhokoľvek zariadenia sa vedia dostať pomerne jednoducho, čím získavajú kontrolu nad celou dátovou komunikáciou,“ upozorňuje Peter Gajdošech. Wi-Fi siete v apartmánoch či dovolenkových domoch sú na tom o niečo lepšie, pretože štandardne sa používateľ k prístupovému bodu musí prihlásiť pomocou hesla. Ale heslá bývajú pomerne známe, sú dostupné pre všetkých ubytovaných hostí, teda aj pre hekerov. Chybou tiež je, že prenajímatelia ich nemenia veľmi často. Hekeri tak môžu jednoducho pristupovať k osobným údajom a heslám. „Každé zariadenie môže byť cez takúto sieť napadnuté vírusom alebo malvérom, čiže vaša komunikácia s okolitým svetom môže byť odpočúvaná, alebo ju môže niekto sledovať. K verejnej Wi-Fi sieti môže byť v rovnakom čase pripojený tak ako vy aj záškodník. Prípadne, na zariadení môže byť spustený špeciálny softvér pre nonstop odpočúvanie internetovej komunikácie,“ vysvetľuje P. Gajdošech.

Čo robiť, ak práca počas dovolenky nepočká? Práca, ale aj iné aktivity zo zariadení pripojených do verejnej Wi-Fi siete, môžu byť vcelku bezpečné, ale len pri dodržaní určitých základných pravidiel. Každé vaše zariadenie by malo mať pravidelne aktualizovaný antivírusový softvér. Mali by ste byť vždy pripojený pomocou VPN (Virtual Private Network), čo je tzv. virtuálna privátna sieť. Na zariadení by ste mali mať aktívny firewall, ktorý v počítačovej sieti blokuje alebo povoľuje sieťové prenosy. Pri práci na webe by ste mali využívať iba šifrované pripojenie, t.j. také, ktorého adresa sa začína na HTTPS, nie HTTP. Ak je to možné, na zariadení si vypnite zdieľanie súborov. A na záver, ak sieť práve nevyužívate, Wi-Fi vypnite. Veľa firiem už má v súčasnosti zriadené tzv. VPN pripojenie. Je to spôsob on-line pripojenia do firemnej siete, ak sa zamestnanec nachádza mimo svojho pracoviska. P. Gajdošech to hodnotí ako najlepšiu alternatívu: „Pri VPN pripojení sa všetka vaša komunikácia odosiela na server poskytovateľa VPN a odtiaľ prebieha šifrovaná komunikácia s druhou stranou. Aj keď je na verejnej Wi-Fi sieti heker, je preňho v tomto prípade veľmi ťažké monitorovať vašu sieťovú komunikáciu. Dešifrovanie by mu trvalo veľmi dlho, v prípade kvalitného šifrovania to môžu byť desiatky rokov. Z tohto dôvodu pre takúto osobu prestávate byť zaujímavým terčom a hľadá si ľahšiu obeť.“ Ak vaša firma neposkytuje VPN pripojenie, môžete využiť aj komerčne dostupné VPN pripojenia, ktoré garantujú vysokú mieru bezpečnosti. Tie najlepšie sú platené, avšak cena je veľmi prístupná. Pohybuje sa na úrovni 2 eur mesačne.