štvrtok 21. septembra 2023

Radíme: Mobil pre školáka

Vstup do školského života predstavuje pre každého dieťa veľký krok smerom k nezávislosti a samostatnosti. Súčasná doba nám prináša nový aspekt tejto transformácie – mobilný telefón. Či už to vnímame s radosťou alebo s obavami, mobil sa stále častejšie stáva súčasťou povinnej školskej výbavy. Nie je to len z dôvodu monitorovania polohy dieťaťa či jednoduchého spojenia s ním, ale aj kvôli potenciálnemu vyrovnaniu sa s tlakom a šikanou spolužiakov, ktorí už svoje mobilné telefóny vlastnia. Vlastníctvo telefónu v takto útlom veku ale prináša aj výzvy. Na tie sme pre vás pripravili niekoľko rád a tipov.


Mobilný telefón môže byť skvelým nástrojom na upokojenie rodičov a zaistenie bezpečnosti dieťaťa. S možnosťou sledovania polohy možno rýchlo zistiť, kde sa dieťa práve nachádza. Vďaka tomu tiež môžete s dieťaťom jednoducho komunikovať a povedať mu napríklad, kedy presne pre neho do školy prídete, alebo že ho vyzdvihne iný člen rodiny, než býva bežné. Je si potreba však uvedomiť, že nejde o preteky v tom, kto má najnovší a najdrahší mobil. Kľúčové je zvoliť vhodný telefón podľa veku a potrieb dieťaťa. Ktoré funkcie sú skutočne potrebné a prospešné? Práve na to je potreba sa zamerať pri výbere. Rozhodujúca by mala byť aj cena, aby výber nezaťažil rodinný rozpočet nadmerne a či je možné nastaviť ho tak, aby bol pre detské používanie bezpečný, vrátane rôznych rodičovských obmedzení.
 
S príchodom mobilného telefónu do života dieťaťa je nevyhnutné zdôrazniť dôležitosť kyberbezpečnosti. Rodičia by mali venovať pozornosť tomu, akým spôsobom telefón nastaviť a zabezpečiť. Vyhýbať by sa mali napríklad párovaniu telefónu s neznámymi zariadeniami alebo jeho spárovaniu s platobnými kartami. Nevyhnutné je tiež stanoviť pravidlá pre používanie mobilného telefónu. Určite časové obmedzenie pre čas strávený pri displeji, nastaviť sa tiež dá automatické vypnutie telefónu v určitý čas. Praktické rady poskytuje aj Polícia SR, ktorá na svojich webových stránkach prináša tiež celý rad tipov. „Medzi základné pravidlá používania telefónov u detí patrí limitovanie času, kedy bude dieťa telefón používať na zábavu a zákaz jeho používania pred spaním. Vo chvíli, kedy bude chcieť nainštalovať nejakú aplikáciu, urobí to rodič, ktorý posúdi tiež jej vhodnosť. Veľký pozor by si rodičia mali dať aj na to, aby dieťa používalo telefón v škole v súlade s jej poriadkom a tiež na to, aby ho nikdy nepožičiavalo cudzím ľuďom alebo nevymieňalo za iné veci, ako to často deti robia v prípade hračiek. Hlavné je ale myslieť na to, že cieľom je naučiť dieťa využívať mobilný telefón k zmysluplným aktivitám, nie len mu zadovážiť hračku.“

Podporujte dieťa, aby trávilo čas aj inými aktivitami, akými sú hranie sa vonku, učenie, kreslenie alebo šport. Dôraz by mal byť tiež kladený na bezpečné správanie on-line, zvlášť pokiaľ sú deti už staršie a používajú sociálne siete. Dôležité je upozorniť na nebezpečie zdieľania osobných údajov, fotografií a na nutnosť rešpektovať pravidlá slušného správania na internete.