piatok 3. februára 2017


e-Víza: Do Vietnamu aj pre Slovákov
Vietnamská vláda zahájila od 1. februára t.r. dvojročný pilotný plán udeľovania víz pre zahraničných turistov zo 40 krajín prostredníctvom elektronického systému (e-visa).  

Žiadatelia sú povinní vyplniť formulár v anglickom jazyku na viacerých webových stránkach vízových centier, napr. www.vietnam-evisa.org. Po jeho vyplnení bude pridelené heslo spolu so žiadosťou o úhradu správneho poplatku (pri jednom vstupe 25 USD a pri viacerých vstupoch 50 USD). Proces vybavovania trvá tri pracovné dni. Návštevníkom s e-visami je povolený vstup na medzinárodných letiskách vo Vietname  (Can Tho, Chu Lai, Da Lat, Da Nang, Hai Phong, Hanoj,  Hočiminovo mesto, Hue, Nha Trang a Phu Quoc), cez medzinárodné  hraničné priechody a cez medzinárodné morské prístavy.


Podľa MZV SR je potrebné odlišovať systém udeľovania e-visa od predchádzajúceho systému udeľovania víz po prílete na medzinárodných letiskách vo Vietname, ktoré tiež boli často nazývané elektronickými vízami. Novy systém e-visa nepožaduje od návštevníkov žiadny dodatkový garančný list alebo pozvanie. Stále zostáva aj možnosť požiadať o vízum tiež na vietnamskom veľvyslanectve v príslušnej krajine.