štvrtok 27. septembra 2018

Upozorňujeme: Opäť nebezpečná kozmetika

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil informácie o nových, nebezpečných kozmetických výrobkoch. 

Prvým sú očné tiene New Attractive Fashion Color značky Meis z Číny. V 4,5-gramovom balení výrobku v čiernej škatuľke s priehľadným vrchnákom bol prekročený povolený limit pre celkový počet mikroorganizmov.
   
Mydlom v tvare koláčika s mikulášskou červenou čiapkou Mini cupcake Santa's Hat značky TENTATION bulles de séduction z Holandska pripomína potravinu. Spotrebitelia, najmä deti, si ho môžu zameniť s potravinou a v dôsledku toho ho môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať. Dôsledkom by tak podľa úradu mohlo byť ich dusenie sa, otrava, perforácia či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva.
     
Tretím produktom je výrobok na bielenie pokožky pre mužov Clairmen rovnomennej značky, ktorého krajina pôvodu je neznáma. Ide o výrobok v 500-mililitrovej plastovej fľaši, ktorý je nebezpečný pre koncentráciu látky kyselina kojová.
   
Opatrný je potrebné byť  aj pri farbe na tetovanie Lining Black značky Intenze z USA. Výrobok v 29-mililitrovej čiernej plastovej fľaši obsahuje aromatický amín, ktorý by sa nemal nachádzať v takýchto produktoch. Pprekročuje tiež povolené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov.
     
Nebezpečné kozmetické výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém EU pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Bulharsku, Francúzsku a v Nemecku. Výrobky boli ponúkané prostredníctvom internetových obchodov, na ktorých je problematické identifikovať, či ide o uvedenú výrobnú dávku.