pondelok 18. marca 2019

Aktuálne: Bezplatné overenie kvality vody z domácich studní

Pri príležitosti Svetového dňa vody môžete aj tento rok využiť bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť.

Vzorky vody môžu záujemci priniesť v stredu 20. marca od 8.00 do 16.00 h do priestorov laboratórií Bratislavskej vodárenskej spoločnosť (BVS) na Bojnickej ulici 6 v Bratislave. Správny postup pri odbere vzorky vody: trojdecovú plastovú fľašu je potrebné najprv dôkladne vypláchnuť vodou. Voda sa nechá zhruba dve až päť minút odtiecť dostatočne silným prúdom a až potom sa plní do fľaše až po okraj tak, aby nad vrchnákom nebol takmer žiadny vzduch. Fľaša sa uzatvorí a po odovzdaní bude označená identifikačným číslom, pod ktorým bude uverejnený výsledok analýzy. Výsledky budú zverejnené na internetovej stránke bvsas.sk alebo telefonicky na čísle 0850 123 122.

V stredu 20. marca bude bezplatne laboratórne vyšetrovať vzorky pitnej vody zo studní aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Vo vode budú hygienici kontrolovať hladinu dusičnanov a dusitanov. Záujemcovia môžu vzorku vody zo studne priniesť v čistých aspoň pollitrových fľašiach medzi 8.00 a 13.00 h na RÚVZ Bratislava na Ružinovskej ulici. Výsledky laboratórnych analýz budú zverejnené na webovej stránke ruvzba.sk a sociálnej sieti podľa prideleného identifikačného čísla. Vyšetrenie ďalších ukazovateľov kvality vody si možno dohodnúť v rámci platených služieb RÚVZ Bratislava.

Bezplatné rozbory vody na dusičnany sa budú tento rok vykonávať aj v zákazníckych centrách jednotlivých závodov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. (zoznam je dostupný na webovej stránke spoločnosti). Otestovať si svoju vodu bude môcť verejnosť v piatok 22. marca od 7.00 do 13. 00 hod. Stačí priniesť vzorku vody v čistej, uzavretej sklenenej alebo PET fľaši s minimálnym množstvom 0,3 l. Výsledky rozboru budú zákazníkom oznámené hneď na mieste. Jedna fyzická osoba si môže nechať zanalyzovať max. 3 vzorky vody. V prípade záujmu o hromadnú analýzu (organizovanú pre väčší počet záujemcov starostom obce) je potrebné dohodnúť si termín vopred telefonicky na čísle: 055/7924 519.