pondelok 18. marca 2019

LIFE: Predbežná dohoda o finančnej podpore

Európsky parlament a Rada dospeli k predbežnej dohode o Programe pre životné prostredie a ochranu klímy LIFE ako súčasť dlhodobého rozpočtu EÚ na roky 2021 – 2027. Pôjde o jeden z nástrojov, ktorý Európskej únii (EÚ) umožní dosiahnuť jej klimatické ciele a stať sa klimaticky neutrálnou do roku 2050.
Program LIFE patrí medzi finančné programy EÚ, v prípade ktorých Európska komisia navrhuje najväčšie pomerné zvýšenie financovania na roky 2021 až 2027. Komisia navyše navrhla výdavky vo výške najmenej 25 % zo všetkých programov EÚ na boj proti klimatickým zmenám.

Hlavné prvky nového programu LIFE (2021 – 2027):
· Pokračujúca podpora obehového hospodárstva a posilnenie zmiernenia zmeny klímy.
· Zvýšená podpora prechodu na čistú energiu (nový špecifický podprogram, ktorý stimuluje investície a podporuje činnosti zamerané na energetickú efektívnosť a energiu z obnoviteľných zdrojov, najmä v regiónoch Európy, ktoré zaostávajú v prechode na čistú energiu).
· Zvýšená podpora ochrany prírody a biodiverzity (súčasťou budú aj nové, osobitné „strategické projekty v oblasti ochrany prírody“, ktoré umožnia členským štátom začleniť ciele politiky v oblasti prírody a biodiverzity do iných politík a programov financovania, napr. poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka).
· Jednoduchý a flexibilný prístup so zameraním na rozvoj a realizáciu inovatívnych spôsobov riešenia výziev v oblasti životného prostredia a klímy.

Predbežnú dohodu musí teraz formálne schváliť Európsky parlament a Rada. Podmienkou zavedenia rozpočtových aspektov a príslušných horizontálnych ustanovení návrhu o budúcom programe LIFE je celková dohoda o budúcom dlhodobom rozpočte EÚ, ktorého návrh Európska komisia predložila v máji 2018. Program pre životné prostredie a ochranu klímy LIFE existuje od roku 1992 a je jedným z hlavných nástrojov EÚ na financovanie opatrení v oblasti životného prostredia a klímy.