pondelok 15. júla 2019

Radíme: Bezpečnosť na cestách

Počas minuloročných letných prázdnin bolo na Slovensku podľa štatistiky ministerstva vnútra  2.531 dopravných nehôd, pri ktorých prišlo o život 49 osôb, ťažko sa zranilo 245 osôb a ľahké zranenia utrpelo 1.130. K zvýšenému počtu nehôd v lete dochádza v dôsledku viacerých faktorov. 

Najčastejšou príčinou dopravných nehôd vo všeobecnosti je nedodržanie povolenej rýchlosti, ale aj alkohol a omamné látky za volantom či nedodržanie prednosti v jazde. K ďalším dôvodom patrí porušovanie povinností vodiča, ako napríklad nepoužívanie smeroviek či používanie mobilov. Počet nehôd, najmä v letných mesiacoch, stúpa priamo úmerne zvýšenému počtu vozidiel na cestách.

Ospalosť a únava sú príčinou vážnych dopravných nehôd približne v ⅕ prípadov. Málo vodičov si uvedomuje, že unavení by sme si podľa zákona ani nemali sadať za volant. Odporúčame preto, aby vodiči nepreceňovali svoje sily a počas jazdy si radšej dali častejšie prestávky na oddych, a čo je veľmi dôležité, dodržiavali pitný režim. Ďalším výrazným faktorom, ktorý prispieva k zvýšenej nehodovosti, sú extrémne teploty. Unavujú, otupujú pozornosť aj čas reakcie vodiča a výrazne prispievajú k stavom mikrospánku aj na kratších trasách. Východiskom nie je ani klimatizácia – tá únavu len oddiali, rozhodne ju však nepotlačí úplne. Odborníci teda varujú pred jazdou dlhšou ako 3 hodiny nepretržite. Je rozumné dávať si pravidelné prestávky aj za cenu, že sa tým cesta predĺži. Sezónnym nebezpečenstvom sú tiež lokálne prietrže mračien vznikajúce pri extrémnych horúčavách, ktoré môžu znížiť bezpečnosť na vozovke. Veľké množstvo vody pri vysokej rýchlosti v kombinácii s letnými pneumatikami s plytším dezénom zvyšuje riziko šmyku a následnej kolízie. 

Riziká pohybu na cestách počas leta:
- nezodpovední vodiči nedodržiavajúci dopravné predpisy,
- väčší počet neskúsených vodičov v požičaných motorových vozidlách,
- zvýšený počet cyklistov a motorkárov,
- negatívny vplyv striedajúcich sa teplôt na ľudský organizmus,
- únava z tepla,
- nepredvídateľný mikrospánok,
- dlhé trasy,
- náhle dažďové prehánky.