utorok 16. júla 2019

Trend: Záujem Slovákov o prácu v zahraničí stúpa

Počet pracovných ponúk do zahraničia bol v prvom polroku 2019 podľa pracovného portálu Profesia.sk takmer o pätinu nižší ako vlani. Záujem ľudí o prácu za hranicami napriek tomu stúpa.

Prvý polrok 2019 bolo v ponuke 4.273 pracovných inzerátov do zahraničia. Oproti minulému roku ide o pokles o vyše 19 %. Zatiaľ najvyšší počet pracovných ponúk evidovala Profesia v roku 2016. Portál vtedy zaznamenal viac ako 5.700 zahraničných pracovných príležitostí. Ale ak porovnáme počet reakcií v týchto dvoch obdobiach, je porovnateľný. Za prvých šesť mesiacov tohto roka bolo zaznamenaných vyše 66.000 reakcií uchádzačov na zahraničné pracovné ponuky.
Priemerný počet reakcií na jednu ponuku je tak v súčasnosti pomerne vysoký.  Na jeden zahraničný pracovný inzerát zareaguje v priemere viac ako 17 uchádzačov. Minulý rok to pritom boli približne 13 uchádzači.

Ľudí zaujíma najviac práca v Nemecku, Rakúsku a Holandsku. Susedná Česká republika, v ktorej sa Slováci nestretávajú s veľkou jazykovou bariérou, skončila na štvrtom mieste. Medzi najčastejšie inzerovanými pozíciami sú robotník, pomocný pracovník, montážnik, vodič kamiónu či operátor výroby.