utorok 10. septembra 2019

On-line: Myšlienky o samovraždách

Tínedžeri hovoria o myšlienkach na samovraždu často v on-line priestore. Fenomén samovrážd sa stáva čoraz viac súčasťou rozhovorov tiež na linkách dôvery. Občianske združenie IPčko spúšťa kampaň DEJE SA TO, ktorej cieľom je povzbudiť a pomôcť ľuďom, ktorí uvažujú o samovražde.

Počas letných prázdnin on-line linka dôvery IPčko.sk a dobralinka.sk pomáhala mladým ľuďom spolu v 2.720 prípadoch. Z tohto počtu bolo 361 rozhovorov o myšlienkach na samovraždu a v 113 prípadoch išlo o rozhovor pri ohrození života a zdravia. Internet prináša so sebou množstvo rizikových fenoménov, no vytvára priestor na väčšiu otvorenosť a prináša pocity blízkosti a dôvery. My sa tento tzv. disinhibičný efekt snažíme využívať v prospech mladých ľudí, ktorí sa nachádzajú v ťažkej, krízovej situácii. Táto často prichádza nečakane. Ide o chvíle straty blízkej osoby, nejakej životnej istoty, bezpečia, domáceho a sexuálneho násilia a podobne. Kríza je zložitý mechanizmus, prekvapí, odzbrojuje a zaplavuje emóciami, ktoré človek nevie ovládať", uviedol psychológ Marek Madro. 

Od začiatku tohto roka odborníci rozprávali cez chat a e-mail s vyše 1.200 mladými ľuďmi, ktorí hovorili o ich túžbe zomrieť, v 420 prípadoch išlo o akútnu krízovú situáciu. Veľmi často na pomoc mladým ľuďom v krízovej situácii nadväzujeme spoluprácu so záchrannými zložkami a ďalšími odborníkmi", poznamenal Madro.

Začiatkom prázdnin občianske združenie IPčko spustilo portál chcemsazabit.sk. Portál funguje len dva mesiace a kontaktovalo nás vďaka nemu až 670 ľudí. Pritom slovné spojenie "chcem sa zabiť" zadávajú Slováci do internetového vyhľadávača mesačne asi 1600-krát. Potvrdilo sa naše očakávanie, že portál výrazným spôsobom pomôže ľuďom so samovražednými myšlienkami, ktorí hľadajú pomoc na internete", dodala psychologička Lenka Nemcová.