štvrtok 3. októbra 2019

Ransomvér: Útoky na výrobný sektor

Zašifrovanie kritických dát a následný výpadok výroby spôsobí výrobným spoločnostiam stratu v priemere 22.000 USD za každú hodinu. Stále častejšou obeťou ransomvérových útokov sa pritom stávajú výrobné spoločnosti. 

Výrobné podniky sa stávajú stále populárnejším cieľom pre tvorcov ransomvéru, pretože škody v prípade prerušenej prevádzky sú násobne vyššie než v iných odvetviach. S tým vydierači kalkulujú a predpokladajú, že v záujme rýchleho obnovenia výroby podniky radšej zaplatia. Podľa aktuálnej štúdie Ponemon sú priemerné náklady na stojacu výrobnú linku 22.000 dolárov každú hodinu. V prípade zašifrovania dát ransomvérom preto rad výrobných firiem pod tlakom volí variant zaplatenia výkupného. V posledných dvoch rokoch ransomvér zacielil svoje útoky na stále viac výrobných podnikov a mnoho z nich vynaložilo na obnovu svojej prevádzky milióny dolárov, napríklad belgický výrobca leteckých komponentov ASCO, automobilky Nissan a Renault, taiwanský výrobca polovodičov TSMC, nórsky výrobca hliníka Norsk Hydro či britský výrobca elektrických motorov a čerpadiel Hayward Tyler.

Acronis preto výrobným firmám odporúča zvýšiť zabezpečenie svojich infraštruktúr kritických pre kontinuitu výroby pomocou systémov kybernetickej ochrany. Najnovšia prípadová štúdia Forrester Research u výrobcu strojárenských zariadení konkrétne zistila, že investícia do riešenia kybernetickej ochrany firme ušetrila státisíce dolárov a 1.200 človekohodín na prípadnú obnovu systémov, pričom sa vrátila za menej než 6 mesiacov. Riešenie bolo nasadené ako reakcia na dva ransomvérové útoky, ktorým spoločnosť v minulosti čelila.