streda 2. októbra 2019

Upozorňujeme: Pokuta vám môže prísť aj poštou

Od 1. októbra 2019 bude polícia na Slovensku vo zvýšenej miere využívať inštitút objektívnej zodpovednosti. To znamená, že v prípade nedodržania dopravných predpisov vám môže prísť pokuta priamo domov poštou bez toho, aby vás na ceste zastavili policajti. Polícia chce aj takto upozorniť na striktné dodržiavanie všetkých dopravných predpisov.

Začína jeseň, je teda potrebné aj svoje schopnosti pri vedení vozidla prispôsobiť počasiu. Už teraz vodiči zažívajú ranné hmly, čo okrem zlej viditeľnosti prináša aj zvýšené riziko šmyku na cestách. Ukončujú sa poľnohospodárske práce, preto možno častejšie stretnúť veľké pracovné stroje. Skontrolujte si osvetlenie vozidla a dajte si odstrániť prípadné nedostatky. Zvýšte svoju pozornosť, jazdite opatrne a predvídavo.

Nadránom a podvečer je aktívna aj lesná zver. Myslite na to, keď prechádzate cez prostredie, v ktorom sa zvieratá pohybujú. Srnka, ale aj zajac, dokáže spôsobiť vážne poškodenie vozidla, nehovoriac, že zrážka s nimi môže skončiť tragicky. Preto sa zvieratám nesnažte vyhnúť vo veľkej rýchlosti. Následky šmyku totiž môžu byť oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom. Ak dôjde ku kolízii, zrazenú zver nikdy neberte, ale zavolajte políciu, poľovné združenie, štátnu ochranu prírody alebo správcu cestnej komunikácie.

Apeluje sa aj na chodcov a cyklistov: buďte opatrní a vždy sa poriadne presvedčte, či je bezpečné cez cestu prejsť. Reflexné a ochranné prvky nie je hanba používať, môžu vám zachrániť život. Každý z účastníkov cestnej premávky môže dodržiavaním dopravných predpisov a pravidiel zvýšiť svoju bezpečnosť a predchádzať nešťastiam na cestách.