utorok 1. októbra 2019

EU: Podpora pre energeticky náročné spoločnosti na Slovensku

Európska komisia schválila plány slovenskej vlády čiastočne kompenzovať energeticky náročné spoločnosti pre zavedenie vnútroštátneho príplatku na financovanie podpory elektriny z obnoviteľných zdrojov energie v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) o štátnej pomoci. 

Podpora výroby energie z obnoviteľných zdrojov je na Slovensku v súčasnosti financovaná z príspevkov na základe spotreby elektrickej energie. Schéma štátnej pomoci, ktorá sa bude uplatňovať do 31. decembra 2029 a má predbežný rozpočet 120 miliónov eur na roky 2019 až 2021, bude prínosom pre spoločnosti pôsobiace na Slovensku v odvetviach, ktoré sú obzvlášť energeticky náročné (s vyššou spotrebou elektrickej energie) a ktoré sú viac zapojené do medzinárodného obchodu. Príjemcovia dostanú náhradu v maximálnej výške 85 % príspevku na financovanie výroby energie z obnoviteľných zdrojov.

Komisia posúdila opatrenia podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci, najmä podľa usmernenia o štátnej pomoci v oblasti ochrany životného prostredia a energetiky na roky 2014 – 2020. V usmerneniach sa do určitej miery povoľuje zníženie poplatkov pre energeticky náročné spoločnosti, ktoré pôsobia vo vybraných odvetviach a obchodujú na medzinárodnej úrovni. Cieľom zníženia je zabezpečiť ich globálnu konkurencieschopnosť. Opatrenie podporí ciele EÚ v oblasti energetiky a klímy, zabezpečí globálnu konkurencieschopnosť energeticky náročných odberateľov a priemyselných odvetví bez toho, aby došlo k neprimeranému narušeniu hospodárskej súťaže. Na základe týchto zistení Európska komisia dospela k záveru, že opatrenie je v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci.