streda 15. júla 2020

Radíme: Hygiena mobilných telefónov

Spoločnosti  by mali urgentne zakomponovať sprísnenú hygienu mobilných telefónov pri príprave na návrat do každodenného pracovného života svojich zamestnancov. Dr. Simon Clarke, bunkový mikrobiológ na prestížnej univerzite a jeden z top mikrobiológov z Veľkej Británie, zároveň upozorňuje, že by sme mali zmeniť svoje správanie pri používaní mobilných telefónov, predovšetkým v práci a pri cestovaní verejnou dopravou, kde najčastejšie riskujeme kontamináciu vírusom, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. 

Kľúčové rady a odporúčania: 
  • Vyhýbať sa používaniu mobilných telefónov počas cestovania verejnou hromadnou dopravou. 
  • Minimalizovať využívanie telefónu na súkromné účely počas pracovnej doby a využívať ho iba na nevyhnutné pracovné účely. 
  • Čistiť si nielen ruky, ale aj telefón pred tým, než odídete z práce domov a akonáhle dorazíte domov. Myslite na to, že ak sú vaše ruky kontaminované, rovnako kontaminovaný je aj váš telefón. 
  • Pokiaľ možno, používať telefóny, ktoré sú odolné a je ich možné umývať dezinfekčným prostriedkom, mydlovou vodou či alkoholom. 
Smartfóny sú vďačným úložiskom pre mikroorganizmy a majú potenciál šíriť patogény, ako napríklad vírus spôsobujúci Covid-19. Používame ich denne, dotýkame sa ich rukami, ktorými sa potom dotýkame tváre. Ak si zakašlete alebo kýchnete, kvapôčky sa prenášajú na váš telefón. Našťastie sa umývanie rúk veľmi rýchlo u ľudí osvojilo, no v momente ako opätovne chytíte svoj telefón, vaše ruky môžu byť opäť kontaminované. Dr. Clarke verí, že telefóny, ktoré môžu byť denne umývané viackrát rôznymi čistiacimi prostriedkami, môžu zohrať kľúčovú rolu pri znížení šírenia vírusu spôsobujúceho Covid-19.