piatok 30. júla 2021

Trend: Udržateľné nákupy

Na nadmerný konzum opäť upozornil tohtoročný Deň vyčerpania prírodných zdrojov (Earth Overshoot Day, svetový 29. júla a slovenský 31. mája 2021). Pre náš životný štýl a nároky by sme aktuálne potrebovali 1,7 planéty - tú však máme len jednu a ak chceme zaistiť jej budúcnosť,  musíme všetci prispieť k zmene. Aj spôsobom, akým produkujeme, distribuujeme a konzumujeme potraviny.

Potraviny sa stávajú najväčším zdrojom emisií skleníkových plynov a ich produkcia je do veľkej miery zodpovedná za stratu biodiverzity a biotopov. Až 40 % všetkého vyprodukovaného jedla končí ako odpad! Podľa spoločnej štúdie Tesca a WWF „Driven to Waste“ potraviny, ktoré sa nikdy nedostanú na stôl spotrebiteľov, sú zodpovedné až za 10 % globálneho objemu emisií skleníkových plynov. To je takmer dvojnásobok ročných emisií vyprodukovaných autami v USA a Európe. Až 1,2 miliardy ton potravín ročne končí ako odpad priamo na farmách v porovnaní s 931 miliónmi ton, ktoré takto končia v maloobchode a u spotrebiteľov. Správa upozorňuje na to, že potravinový odpad je zodpovedný nielen za emisie, ale aj za spotrebu vody v objeme 304 miliónov olympijských bazénov a na jeho produkciu potrebujeme pôdu s rozsahom väčším ako celý Indický polostrov. V strednej a východnej Európe je až 61,5 % prirodzených biotopov ovplyvnených poľnohospodárstvom.

Earth Overshoot Day sa tento rok vrátil na hodnoty spred dvoch rokov (26. júla 2019) po minuloročnom posune, pod ktorý sa podpísali opatrenia prijaté v boji s pandémiou – obmedzenie výroby, dopravy, ale aj ťažby v lesoch a pralesoch (22. augusta 2020).